Програма на сдружение BG Бъди активен

откриване-спот-софия

Откриваме първата площадка от проекта „_Място“

Младежите в софийския квартал „Гоце Делчев“ ще имат своето _МЯСТО

Проектът „_Място“ е в своя последен етап и предстои откриване на новата площадка, която ще събира младите хора в София

На 8-ми май със специална програма, която включва графити workshop, ще бъде открита нова площадка в квартал „Гоце Делчев“. Новото _Място е първото от десетте SPOT-места, които ще бъдат изградени на територията на цяла България. Освен в столицата, градовете, в които ще бъдат изградени нови атрактивни публични локации – мултифункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности са: Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, Самоков, Добрич, Берковица, Плевен и Сандански.

Проектът „_Място“, се реализира върху закрит паркинг, разположен в междублоково пространство между улиците „Метличина поляна“, „Ясна поляна“ и „Химитлийски проход“, до Пощенска станция 1404.

Паркингът (покрив с футболно игрище и тенис маса) притежаваше всички предпоставки да се превърне в място за среща на младежите от квартала и подходяща площадка за спорт и игри. И ето, че това се случи.

Дейностите по проекта преминаха през 3 основни етапа:
• Етап I – Досег: Анализ на пространството, съществуващи елементи, потенциал (19-20 април 2017 г.)
• Етап II – Ангажиране: Изграждане на визия и дизайн на мястото с участието на местните младежи с цел изграждане на доверие в резултатите на проекта (23-26 април 2017 г.)
• Етап III – Действие: Физическо създаване на мястото чрез въвличане на младите хора. (29 април – 8 май 2017 г.)

 

the-spot-sofia-placemakingПроектът е подкрепен от район „Триадица“ на Столична община. В изграждането участват доброволци от квартала, графити художници и специалисти по градска среда. Предстои да бъдат създадени различни кътове по интереси, поставяне на мебели и да бъде дадено име на _Мястото. Местният партньор за изпълнение на проекта е Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „Радар“.

Мястото ще бъде официално открито на 8 май 2017 г. от 14 часа. За гостите на събитието са предвидени спортни занимания от сдружение „BG Бъди aктивен“ и графити workshop от тур гидовете на Sofia Graffiti tour.

П Р О Г Р А М А

14:00 – 14:30 Откриване; 14:00 – 14:15 Приветствие от кмета на Район „Триадица“ – СО
инж. Николай Терзиев (очаква се потвърждение)
14:15 – 14:30 Представяне на проекта “_The Spot”
Биляна Милева, Мениджър „Проекти“, сдружение „BG Бъди aктивен“
14:30 – 15:00 Гаража Място в София
14:30 – 14:45 Представяне на проекта “_The Spot” в София
– процесът по PlaceMaking, работа с доброволци и постигнати резултати
Ангел Бондов, сдружение „Неформално“
Николай Бизев, сдружение „Радар“
14:45 – 15:15 Спортни активности
сдружение „BG Бъди aктивен“
15:15 – 16:00 Първи стъпки в Graffiti арт
Практически уъркшоп със съдействието на Sofia Graffiti tour
16:00 Край на официалната програма
Време за разглеждане на Мястото

 

ЗА ПРОЕКТА
“_The Spot” е най-новият проект, иницииран от сдружение „BG Бъди aктивен“, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking – движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се организира в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.
„С _The Spot BG Бъди aктивен иска да започнем едно ново движение и да провокираме младежите в България да проявят своята креативност, мотивация и добра воля в изграждането на място, което те да припознават като свое“, споделя Биляна Милева, Мениджър „Проекти“ на сдружението, представяйки инициативата. „Чрез проекта ние целим да обединим местните представители на общността – НПО, община, млади хора и техните родители, и да им покажем, че ако обединим усилия, можем да променим нещата, които не ни харесват“.

 

Повече за проекта може да прочетете тук
ЗА ПЛЕЙСМЕЙКИНГ ПРОЦЕСА
PlaceMaking вдъхновява хората колективно да си представят и преосмислят обществени пространства. Той е продължителен процес на сътрудничество, който засилва връзката между хората и местата, които споделят. Той обръща специално внимание на физическите, културните и социални идентичности, които определят мястото и подкрепят текущата си еволюция. При процеса на „място-правене“ е добре да се знае, че участието на обществеността трябва:
• да започне от рано и да е продължително;
• да е значимо;
• да е с добра воля;
• да предвиди, че никога не се знае какъв ще е крайният резултат.

 

С едно изречение – при PlaceMaking ОБЩНОСТТА Е ИСТИНСКИЯТ ЕКСПЕРТ.
С участието на общността, ефективният процес Placemaking капитализира активи, вдъхновение и потенциал на местната общност, а това води до създаването на качествени обществени пространства, които допринасят за здраве, щастие на хората и благосъстояние

За Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „Радар“

Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „Радар“ е регистрирано в началото на юни 2004 г. за осъществяване на дейност в обществено полезна полза. То е наследник на Проект „Графити – гласове от улицата“, функциониращ от началото на 2002 г. През последните години Сдружението се наложи като водеща организация в областта на организирането на мащабни фестивали за представяне на градските изкуства и култура.
Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „Радар“ има за цел:
• Да подпомага развитието на съвременното българско изкуство, както и професионалната реализация на занимаващите се със съвременно изкуство.
• Да насърчава развитието на нови форми в съвременното изкуство, като графити, музика, танци, литература, компютърни изкуства и др.
• Да насърчава толерантността и положителната нагласа на обществото към нестандартните форми на изкуство и неговите създатели.
• Да подпомага даровити деца и младежи, занимаващи се със съвременно изкуство и да създава възможности за тяхната публична изява.
• Да насърчава и подпомага развитието на творческите заложби в етнически и малцинствени групи, както и на лица в неравностойно социално положение и др.

Ако имате въпроси относно проекта “_The Spot”, можете да ги зададете на телефона на сдружение „BG Бъди активен“: +359 876 723 377

No Comments

Post a Comment