Програма на сдружение BG Бъди активен

берковица-откриване

Мястото в Берковица е готово и откриваме тази събота

Тази събота (19-ти август) официално откриваме петото _Място от проекта „The Spot. То се намира в град Берковица и е със специална мисия – борба с незаконно паркиралите коли в озеленените площи. На Етап 2 от проекта осъществихме обществено обсъждане с местните граждани, по време на което всички те изразиха желанието си за облагородяване на неподдържаната зеленина и ограничаване на колите, които паркират незаконно. От там идва и името на пространството – Парк(О!) Място, а на 30-ти юли започна и неговото обновяване с усилията на местни доброволци.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО от общественото обсъждане в Берковица

След Етап 3 от проекта, Берковица наистина разполага с място, което да се превърне в привлекателна точка за малки и големи и да бъде пример за цялата общност как с общи усилия можем да променим заобикалящата ни среда, като я облагородим и по този начин тя придобие един по-уютен и приятен облик. Парк(О!) Място си има чисто нови пейки с екологичен дизайн; шах с размери 1.6 х 1.6 метра с дървени фигури и мраморна дъска, катерушка от греди с мултифункционален дизайн, гумени инсталации за паркур, тенис на маса, игрище за панна (стрийт футбол), платна/табели за изложби на открито, зона за хамаци и слаклайн, ново озеляняване от храсти и саксийна растителност с нови мраморни саксии.

Заедно с официалото откриване на _Мястото ще се проведе и инициативата „Активна събота“, част от кампанията „Wake your body“, дейностите от която са  изцяло обвързани с визията на мястото и изградените инсталации.

ПРОГРАМА:

10:00 – 10:15 Начало на събитието (официална част);

10:15 – 12:00 Активни и творчески дейности:
• Работилница „Нарисувай своята тениска“;
• Работилница рисуване върху текстил;
• Турнир по футбол на маса (4 маси – джаги);
• Турнир по стрийт футбол (панна);
• Активен шах;
• Тенис на маса;
• Уроци по паркур;
• Уроци по слаклайн;
• Активни анимации за деца;

Всички дейности ще вървят паралелно, а по време на откриващото събитие на платната за изложба ще има изложени детски творби от конкурс и обрисуване на стените от графити артисти, много популярни в стрийт културата арт средите.

12:00 – 12:30 Награждаване на участниците в турнирите;

12:30 – 13:00 Интерактивно цирково представление с Цирк де ла Люлин;

Артистите, творците, спортните аниматори, които ще вземат участие и неговата трансформация по време на събитието са: Художници-HAUS 75 (Мюнхен) , Innerfields (Берлин), 0511 Designs (София), SAT Gallery Атанас Леваков (София), спортен клуб JARA (Варна), Цирк де ла Люлин (София), Снежина Атанасова.

Община Берковица подкрепя Парк(О!) Място и Активна събота и ще бъде предствена от зам.-кмета Ради Найденов.

 

Харесайте страницата на _Място в facebook, за да следите актуална информация за проекта.

За „Активна събота“:

Инициативата „Активна събота“ се организира в България от 2014 г. Поредицата спортни събития на открито е част от кампанията “Wake Your Body”, която се организира от сдружение „BG бъди активен“ и Coca-Cola. Програмата е насочена към по-малките градове в страната и обхваща различни възрастови и социални групи.

 

За проекта “The Spot”

“_The Spot” е най-новият проект, иницииран от сдружение „BG Бъди aктивен“, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking – движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се осъществява в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.

 

Повече за проекта може да прочетете тук

 

No Comments

Post a Comment