Програма на сдружение BG Бъди активен

графити-Добрич

Млад графити артист преобрази автобуса-библиотека в Добрич

Ябълката_Място провокира и трансформира градската среда с акция със силен социален контекст

Дамян Николов „Kemsa“  показа на какво е способен с флаконите, като изрисува автобусът-библиотека – най-атрактивната придобивка на Ябълката_Място в Добрич. Така графити културата завладя поредното пресъздадено _Място от проекта “The Spot”. Припомняме ви, че по време на откриването на първото облагородено място от проекта – графити артистите от сдружение „Радар“ направиха невероятно интересен уъркшоп, като дадоха възможност на всички  да се докоснат до тяхното изкуство. Освен това графити изкуството е заложено в идеята на целия проект и почти на всички _Места различни творци в областта демонстрираха разнообразни техники, идеи и умения.

Идеята за превръщане на стария автобус в мобилна библиотека е на Ели Христова, която тази година спечели наградата „Най-четящото дете на България“. Автобусът бе осигурен от Общината, а Kemsa показа как уличното изкуството може да бъде използвано и с образователни цели. Предстои оформянето и на вътрешния дизайн на артистичната библиотека.

Официалното откриване на Ябълката_Място бе миналата събота и премина под знака на инициативата „Активна събота“, част от съвместната кампания “Wake Your Body” на Coca-Cola. Всички желаещи имаха шанс да пробват различни спортни дейности, сред които: стрийтбаскетбол, уроци по ръгби, канадска борба, функционална тренировка с ластици, зумба, щафетни игри за цялото семейство, футбол, капоейра, бойни изкуства, както и активни занимания за най-малките и техните семейства.

Дамян Николов „Kemsa“ е на  23 години от град Добрич. Занимава се непрофесионално с рисуване от 9 години, като споделя че неговата муза са по-добрите артисти.  Работи в ИТ сферата, но през свободното си време се изявява като уличен художик. Kemsa се изявява със спрей арт дизайн, стрийт арт, графити, изработка на лога, интериор, екстериор, рисуване върху различни повърхности (фасади, метал, дърво, стъкло и т.н.) с различни ведове техника. Младият артист се занимава активно с рисуване през последните 3 години в град Варна, като основните материали, с които рисува са спрей, акрил, латекс и маслени бои. „Не съм привърженик на четката но когато се наложи я използвам, материалите, с които нанасям боя могат да бъдат от вестник до гъбичка за миене на чинии“, споделя Дамян – „Рисуването ми носи спокойствие, адреналин, незабравимо усещане и тръпка от усмивките на хората“.

ВИЖТЕ видео от преобразяването  на автобуса-библиотека от Ябълката _Място в Добрич:

1 Comment
 • cnil.fr

  ноември 22, 2019 at 8:42 am Отговор

  We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be
  just what I’m looking for. Do you offer guest writers to
  write content for yourself? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write concerning here.

  Again, awesome web log!

Post a Comment