Програма на сдружение BG Бъди активен

интервю с Ласка Ненова за _място

Ласка Ненова: „Не правим промяната отгоре надолу, а използваме силата на общността и тяхната креативност“

Нови атрактивни публични локации – мултифункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности ще бъдат изградени в 10 български града

“Тhe Spot”, или „_Място“, е една идея, която 10 години се въртеше в главата ми. Първоначално беше насочена към това, аз да променям определени места в Пловдив. Впоследствие дойде идеята ни да напишем проект, който да ни позволи да работим с местните общности в малките градове и с тяхна помощ да намерим мястото, което те биха искали да променят“,  сподели в ефира на „Бизнес старт“ по bloombergtv.bg Ласка Ненова от сдружение„BG Бъди активен“.

Темата в предаването бе проекта на сдружението „_Място“, чиято цел е възраждане на определени места в градовете и превръщането им в привлекателен център за местното население, използвайки силата на изкуството, културата и творчеството. Гост в студиото беше и урбанистът Ангел Бондов от |НЕ|формално.

Но не правим промяната отгоре надолу, а използваме силата на общността и тяхната креативност. Изборът на по-малки градове (Калофер, Берковица, Сандански са само част от тези градове – бел.ред.) е напълно целенасочено. Още със самото написване на проекта решихме, че ще се насочим към населени места с под 75 хил. жители. Идеята ни е, че големите градове имат достатъчно икономически стимули, които могат да вложат в градската среда“, допълни Ненова.

Надежда за малките градове има. Въпросът е как да върнем младите там. За тази цел трябва да има някакви стимули, независимо дали икономически, социални или културни. По някакъв начин активните хора трябва да имат причина да се върнат и да правят нещата, които правят в големите градове, в малките населени места. Нашият проект е един от начините, като стимулираме развитието на по-добро публично пространство. Публично пространство може да са улици, площади, паркове, градинки“, каза от своя страна Бондов.

Подходът, който използваме, се нарича PlaceMaking или „мястосъздаване“ на български. За него характерното е, че той дава една алтернатива на традиционния начин на планиране на градовете и публичните пространства. Основното е, че всичко се случва отдолу нагоре“, допълни той.

Вижте цялото интервю ТУК

интервю с Ласка Ненова за _място

Първата локация от проекта на сдружение „BG Бъди активен“ – „_Място“ бе  открита в жк „Гоце Делчев“ (София). ВИЖТЕ снимки от откриването ТУК

No Comments

Post a Comment