Програма на сдружение BG Бъди активен

Културен Шишеяд

Поставихме Шишеяд пред Дома на културата в Пловдив

Дом на културата “Борис Христов” за пореден път се включва в кампания с послание към гражданите

ФАРА 2022 се присъединява към Събития #БезОтпадъци

От 8-ми до 11-ти юни, пред Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив  ще бъде разположена арт инсталацията Шишеяд. Тя ще гостува на Фестивала на Българската асоциация на комуникационните агенции – ФАРА, който ще събере над 500 професионалисти от комуникационния бранш.  Благодарение на сдружение “BG Бъди активен” и отдел “Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив, ФАРА ще бъде поредното Събитие #БезОтпадъци, като поставеният Шишеяд, ще събира пластмасовите бутилки и кенчетата на посетителите. Дейностите са част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!, насочена към повишаване нивата на рециклиране, която тече в над 20 града в страната и чрез която сдружението дава възможност на гражданите да видят нагледно резултатите от рециклирането. „Според наше проучване общият дял на хората, които някога са участвали в акции за почистване на публични зони или които отвреме-навреме участват в разговори за разделно събиране на отпадъци, варира между 40 и 50%. Именно сред тях могат да бъдат открити нови 10-15% от населението, които имат потенциал да станат активни последователи и посланици на принципите за живот без отпадъци, като бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си, да участват активно в поддържане на публични пространства и да направят малки, но значими промени в ежедневието си“, казва Ласка Ненова от “BG Бъди активен” – ”Ако повече събития, повече публични институции и пространства се използват за трибуна на това послание, съм сигурна че ще превърнем повече пасивни хора в активни”

В рамките на фестивала, доброволците на сдружението ще запознаят участниците с полезна информация, свързана с правилното разделяне на отпадъците и тяхното рециклиране, а организаторите, които и през 2019-та станаха част от идеята за Чисти събития,  допълнително ще разпространят посланието по време на събитието. „Именно подобни кампании ще успеят да променят навиците на хората и да ги мотивират да пазят пространството около тях по-чисто. 

Дома на културата е наистина “ДОМ” на театрално изкуство, на танцовото изкуство, на различни артистични прояви. Но ние осъзнаваме, че думата “култура” крие много повече в себе си. “Култура” означава и отговорност и отношение към средата“, смята Петя Щерева, ръководител ДК. По време на събитието, пред ДК “Борис Христов”, ще бъде разположена и инсталацията Градска всекидневна, с която организаторите ще провокират гостите на фестивала с въпроса: “Кой е отговорен чистотата на нашия общ дом – града?” и ще обърнат внимание на посетителите към тяхната роля за опазване на градската среда. ФАРА 2022 е поредното Чисто събитие в града под тепетата, като сред големите партньорски събития на сдружението са масови инициативи като Маратон Пловдив, Капана Фест, Седмицата на физическата активност и спорта MOVE Week, Здравей, Здраве!, Opera Open и други. Посланието за нуждата от рециклиране на опаковките от храни и напитки вече е стигнало до хиляди посетители на събитията в Пловдив, а и не само. Благодарение на координаторите от “BG Бъди активен”, такива събития се случват в цялата страна от 2019-та година насам. Създаден е и наръчник за организиране на чисти събития, с който се подпомагат организаторите на публични инициативи и са проведени обучения за доброволци и организации, които провеждат събития.

Събития #БезОтпадъци се случват като част  от дейностите на проект Партньорство за красива и чиста България, и се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Следете ни за актуални инициативи на: Facebook – Място България

No Comments

Post a Comment