Програма на сдружение BG Бъди активен

Как малката промяна на нещо може да доведе до огромни последици

 „Казват, че нещо толкова дребно, като пърхането на крило на пеперуда може да причини тайфун в другата половина на света.“

Всеки един от нас носи в себе си потенциала да промени света, да остави частица от себе си в друг човек, да запали искрицата надежда в някого, а той да я предаде на друг. Всички сме запознати с вечната взаимовръзка между „Събитие – Причина“ и „Следствие – Ефект“ , където винаги второто е последствие на първото .

Като се замисли човек, в последните години генерирахме единствено разруха  разграбвания, омраза и злоба. Масово хората  почти загубиха добрите си нрави, възпитание и  човечност – те повече рушат и грабят вместо да градят. И ето и ефекта –  това, което наблюдаваме днес в България – мутри, чалга култура, анархия, боклуци, разбити улици, занемарени площадки. Всичко това освен, че не учи младите хора как да градят и пазят,  ги гони и от малките градове, за да търсят развитие и по-добро място за себе си.

Днес ние трябва да бъдем пеперудата,  генерираща верижно  добри събития  и промяна, за да обърнем нещата и да ги насочим към по-добро, за по-добър живот, по-креативни и активни хора.

Настоящите действия  на човека причиняват ефекти в настоящия му и в бъдещия му живот. А с нашия проект „_Място“ ние се опитваме да намерим и локализираме пеперудите с последствията  и да ги насочим в позитивна насока.

Ясен пример за това е нашата четвърта пеперуда – „Якото място в Карлово“. То  работи с пълна сила! Пълно е с усмихнати хора и се превърна в център на различни социални събития за жителите на квартала, инициирани от самите тях. Облагородяването на мястото вдъхна живот на парка в Карлово, а кратко след откриването, мястото получи и ново дарение – успоредка от гражданина Иван Малаков.

Ето това е именно идеята – едното да води до другото. Обновените пространства да бъдат наистина ползвани и посещавани от хората. Да бъдат любимо място на младежи и родители, да събират и да вдъхновяват хората дълго време след откриването им.

Ротари клуб Карлово пък дариха палетите за направата на градинска мебел, Фирма „Мобил98-Васил Върбаков“ дари допълнителен филц за алеите. В изграждането на пространството се включиха десетки добровилци.  Ние вярваме, че с  много ентусиазъм и общи усилия може заедно да преобразим света!

Ние продължаваме да се трудим с пълна пара по проекта, като предстои създаването на още 6 _Места.

No Comments

Post a Comment