Програма на сдружение BG Бъди активен

Откриване TheSpot Казанлък

Казанлък преобрази своето Яко_Място

До момента по проекта “The Spot“ бяха открити площадки в 8 града, а следващите градове, които ще се сдобият с преобразено и яко _Място са Враца и Калофер

Град Казанлък стана 8-мият пореден град, горд притежател на Яко_Място. Новото младежко пространство, което бе преобразено в града, се намира на улица „Тракия“ 5, а официалното му откриване бе тази събота. Програмата по откриването бе изпъстрена със зумба танци, творчески занимания, фитнес тренировки на открито, турнир по тенис на маса.

Сред проведено допитване до местните жители, живеещи в непосредствена близост до мястото – те изявиха желания в пространството да има изградена беседка, да бъдат поставени пейки, кошчета за отпадъци, сет за стрийт фитнес, тенис маси и да бъде посадена зелена растителност.

Всички желания на местната общност бяха удовлетворени и сега преобразеното публично пространство дава възможност за спорт на открито, социални контакти и творчески изяви на всички, желаещи да го посетят. В момента наблюдаваме тенденция, публичните пространства да стават все по-атрактивни и предпочитани, за разлика от затворените пространства и сгради. Отговорността за поддържането на тези локации обаче трябва да бъде споделена между Общината и гражданите, за да може всяко едно публично пространство да се развива и облагородява.

В изграждането на _Мястото в град Казанлък участваха доброволци от квартала и специалисти по градска среда, в лицето на |НЕ|формално.

Oт десетте SPOT-места, които ще бъдат изградени от Сдружение „BG Бъди активен“ на територията на цяла България през тази година, oстанаха само  два града – Калофер и Враца.

Броени дни остават до откриването на _Място в Калофер. Работата кипи усилено всеки ден от 10:00 до 18:00 часа в градинката зад Даскал Ботьовото училище с една единствена цел – заедно да успеем да сътворим едно прекрасно място за отдих, творчески изяви и физическа активност в центъра на града. Oткриването на пространството ще бъде тази събота, 21-ви откомври.

А във Враца до момента бяха осъществени Етап 1: „Досег“ и Етап 2: „Ангажиране“ от реализацията на „Якото място“, благодарение на екипа на Младежки център – Враца. В рамките на първия етап като проектно пространство беше идентифицирано мястото зад сградата на Регионален исторически музей – Враца, където на 1-ви септември бе проведена среща с всички заинтересовани страни. Проявилите интерес граждани и представители на общината, местни организации и институции бяха запознати с целите и същността на проекта, като беше поставен и физически атрактор, даващ възможност на всеки желаещ да отправи своите препоръки и предложения.

Вторият етап от проекта, посветен на ангажирането на участниците във фактическото създаване на „Якото място“ и изграждане на колективна визия и дизайн, конкретизира идеите и цялостната концепция и мобилизира екипа от доброволци, които ще вземат участие в предстоящия „Placemaking“ процес.

Проектът на сдружение „BG Бъди активен“ – “Тhe Spot“ се реализира с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation. 

Актуална информация  за проекта можете да следите ТУК.

Ако имате въпроси относно проекта, можете да ги зададете на телефона на сдружение „BG Бъди активен“: +359 876 723 377

No Comments

Post a Comment