Програма на сдружение BG Бъди активен

Място-Берковица

Започнахме процеса по проект „The Spot“ и в Берковица

Стартирахме Етап 1 от проекта _Място и в Берковица. След София, Самоков, Сандански и Карлово, градът ще бъде петият от десетте SPOT-места, които ще бъдат пресъздадени на територията на цяла България.

Поставихме винили, на които хората да пишат своите предложения, указателни стрелки и стъпки, насочващи към целевото публично пространство. То е разположено в центъра на града, източно от бул. „Мрамор“. Екипът ни е вдъхновен от това, че много младежи се включиха в процеса още от самото начало.

Етап 2 ще се проведе между 25-27 юли, когато Вие ще имате възможността да дадате своите идеи и предложения за намеси в пространството, а на 27 юли от 17:30 часа ще бъде проведена и по-широка обществена дискусия , по време на която ще бъдат обсъдени въпроси като: какви са проблемите на локацията в сегашния й вид, какво бихте желали да има в пространството, бихте ли се включили в процесите по облагородяване и други. Базирайки се на желанията и предложенията на младите, пространството ще бъде физически обновено, за се превърне в притегателна точка за млади и стари и да бъде пример за цялата общност как с общи усилия и доброволчески труд може сами да направим промяната и да подобрим средата си на живот.

Официалното откриване на Якото_Място ще бъде по време на Арт Фест Берковица (19 август), а програмата ще бъде разнообразна, креативна и ще предостави на децата и младите хора достъп до изкуство, спорт и забавление.

Споделяйте с приятели от града – нека заедно създадем още едно прекрасно _Място.

Място-БерковицаМясто-Берковица

Място-БерковицаЗА ПРОЕКТА

The Spot” е най-новият проект, иницииран от сдружение „BG Бъди aктивен“, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking – движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се осъществява в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.

Повече за проекта може да прочетете тук.

ЗА ПЛЕЙСМЕЙКИНГ ПРОЦЕСА

PlaceMaking вдъхновява хората колективно да си представят и преосмислят обществени пространства. Той е продължителен процес на сътрудничество, който засилва връзката между хората и местата, които споделят. Той обръща специално внимание на физическите, културните и социални идентичности, които определят мястото и подкрепят текущата си еволюция. При процеса на „място-правене“ е добре да се знае, че участието на обществеността трябва:

  • да започне от рано и да е продължително
  • да е значимо
  • да е с добра воля
  • да предвиди, че никога не се знае какъв ще е крайният резултат

С участието на общността, ефективният процес PlaceMaking капитализира активи, вдъхновение и потенциал на местната общност, а това води до създаването на качествени обществени пространства, които допринасят за здраве, щастие на хората и благосъстояние. Ако трябва да обобщим с едно изречение: при PlaceMaking – ОБЩНОСТТА Е ИСТИНСКИЯТ ЕКСПЕРТ.

 

No Comments

Post a Comment