Програма на сдружение BG Бъди активен

Да (пре)облечем града с красива прОмяна

Проблемите в града: Ежедневно рушат пейки, чешми и градинки, а кошчета навсякъде липсват

Да (пре)облечем града с красива прОмяна

 

Както дрехите на човек остаряват, така и градската премяна има нужда от промяна. В основата на тоалета на града стоят улиците и сградите, но в пространството между тях се крие чарът на кройката на дрехата на града. Това са пейки за отдих, фонтани и чешми, саксии за цветя, кошчета за отпадъци, стойки за велосипеди, фитнес на открито, детски площадки и много други градски бижута, с различно предназначение.

Кои са най-разпространените градски „дрехи“ и какви креативни дизайнерски решения има за тях? Какви са възможностите за изработването им от различни материали?

Пейки, беседки и места за разговори

Пейката е неизменна част от града, която се намира в паркове, градски площади, пешеходни алеи, пред  самите сградите и почти навсякъде – за почивка, за разговори или просто за да се насладиш на красива гледка. Въпреки, че биват ползвани от всички, доста често те биват счупени, потрошени или надраскани от самите им ползватели.

През годините дизайнът на пейките се променя, но в общи линии най-често използваните материали за направата им са дърво метал, разбира се, те могат да бъдат и от камък, бетон, пластмаса или комбинация от няколко материала.

Относно дизайна, моделите на пейките могат да бъдат най-разнообразни, атрактивни и забавни. Дизайнерските решения варират, като това зависи от мястото, където ще бъдат разположени, целта на въздействие върху хората и/или материалите, които ще се използват за направата им.

Вниманието обикновено приковават тези с разчупени форми, сливащи се с други предмети, закачливи решения и оригинални идеи, изпълнени с цветове, форми и разнообразие от материали.

Кошчета за отпадъци

Ах, тези кошчета! Уж ги има много, а доста често липсват. Доста неприятна е и гледката на преливащи отпадъци от тях. Местата, където задължително те трябва да присъстват са паркове, пешеходни алеи, спирки, обществени сгради, площади, детски площадки и навсякъде, където има струпване на много хора.

При тях също има голямо разнообрази по отношение на формата и дизайна. Те трябва да са забележими, но и да не се натрапват и да не доминират над останалите елементи от пространството.

Освен традиционните цилиндрични форми, дизайнът на кошчетата може да бъде разнообразен. Така, докато изпълняват основните си функции, те ще бъдат перфектна окраска за пространството, в което са разположени.

Саксии за цветя/градинки

Цветята и зеленината придават цвета и свежестта на града. Цветното и шарено оформление на градинките придава истинска красота, а подредени по определен начин, те могат да служат и като разделителна зона на различни градски пространства.

Саксиите за цветя или самите градинки, могат да бъдат оформени от бетон, дърво, метал, пластмаса или комбинация от подръчни материали.

По форма и големина разнообразието е голямо, в зависимост от това какво е посадено в тях –цветя, храсти или ниски дръвчета. Могат да са ниски, високи или с причудливи дизайнерски форми. С тях може да се освежи пространството около паркинги, спирки, детски площадки, междублокови зони.

Чешми

На много места от градската среда е почти задължително присъствието на чешми и фонтани. Те се вписват страхотно в зеленината на парка, създавайки усещането за близост до природата. От други хората могат да утолят жаждата си, да се разхладят.
Разнообразието от чешми, които могат направо да бъдат монтирани и свързани към ВиК мрежата е голямо. Съществуват комбинации от различни цветови решения, декорации, облицовки, форми, които могат декоративно да оформят чешмата.

Стойки за велосипеди

За да се развие велосипедният транспорт в един град е необходимо изграждането на подходящата инфраструктура. Освен велоалеите обаче, тя включва и местата за паркиране на колелата – стойките за велосипеди.

Дизайнът на стойките за велосипеди е разнообразен, а най-често използваните материали за изработка са стомана, бетон, дърво.

Външни фитнес уреди

Ползите от движението и тренировките за здраве са много. Физическите упражнения подобряват както външния вид, така и психиката, намаляват стреса и предпазват от редица болести.

За жалост, голям е процентът на хората, които водят заседнал начин на живот, като най-често те се оправдават с липса на време и удобни места за практикуване на спорт. Фитнес уредите на открито са чудесно градско обзавеждане, което може да промени тази статистика. Освен фитнес уреди по тези активни места, може да има и лостове и висилки, както и комбинирани уреди. При тях най-важното е да бъдат стабилни и безопасни.

Детски площадки

Детските площадки заемат своето място в градската среда чрез своята социална функция. Именно тя трябва да е водеща при проектирането и дизайна им. Площадките за игра не трябва да са просто люлки и пързалки, които децата да ползват. Те трябва да осигуряват възможност за креативна игра, да развиват умения и естествено да бъдат безопасни. Разнообразието от настилки за детски площадки не е малко. Настилките могат да бъдат естествени, от насипни материали, синтетични.

Тези седем елемента на градската среда са част от нейната основна прЕмяна. Инициирайки прОмяната, през 2017-та BG Бъди активен стартира проекта _Място, който облагороди 10 градски пространства в България. През 2018-а проектът продължава. Остават броени дни, през които ти и твоят град можете да станете част от проекта „_Място – Доброволчество с въздействие“.

А от всички нас като граждани се изисква единствено да ги пазим и поддържаме. За да ни е хубаво и приятно в нашия град.

No Comments

Post a Comment