Програма на сдружение BG Бъди активен

нов живот на изоставени публични пространства

Дали можем да вдъхнем нов живот на изоставени публични пространства

Българинът наднича в градската среда като през шпионка“- Гергин Борисов (Спаси София)

Фото: Константин Мравов

Докато не се погрижите сами за средата си, никой друг няма да го направи!

Естествено всички мечтаем да живеем в красив, чист и подреден квартал. Но докога само ще мечтаем? Нима не можем да променим това? Време е хората да поемат отговорност за квартала, в който живеят.

 

Хората са способни сами да подобрят пространството, в което живеят.

Според теорията на „Счупения прозорец“ (по Уилямс и Келинг) занемарената градска среда няма да бъде пазена от никого. Самата теория гласи следното: „Ако в една сграда е счупен един прозорец и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец“. Тя ни дава добра отправна точка,  от която да погледнем цялостната картина на заобикалящата ни среда и да си дадем сметка за важността ни като граждани в държавата и нашата обществената роля, която играем.

Да пресъздадем следната ситуация, на която не може да не си попадал (не всекидневно, поне веднъж). Минаваш покрай обърната кофа, носиш боклук, оглеждаш се и какво правиш? Естествено го хвърляш  при останалите разпръснати наоколо остатъци. Нали? Не защото няма кофа на по-малко от няколко стотин  метра разстояние, а защото усещаш, че е норма на поведение и твоята опаковка от вафла няма да промени нищо….

Всеки ден ставаме свидетели именно на това поведение, на тази взаимовръзка и последователност. Чували сте и коментарите във вашата компания: „Нали плащаме данъци. Гледай какво е… тази скапана държава“. Но „Държавата – това си ти“, и какъвто си ти – такава ти е и държавата. А решението е много просто – промени себе си и света около себе си парченце по парченце.

Разбира се, това е актуално и обратното на тази теория. Една промяна води до друга, а тя до трета. Всеки един от нас носи в себе си потенциала да промени света, да остави частица от себе си, да запали искрицата в някого, а той да я предаде на друг. Всички трябва да са задружни в реализиране на мечтите си за по-красив и по-жив град.

Градската среда е основен фактор при формирането на стандарта на живот, тя е фонът, на който живeем ние. По-качествена градска среда означава по-качествен живот.  Независимо къде живее човек –   в голяма къща или панелен блок, независимо каква кола кара – скъпа или евтина, градската среда е една навсякъде и нарушава твоя баланс.

Важно е това, което се прави в нея да е с участие на самите граждани. Само така може да се създаде гражданско общество. Така недоволните от направеното ще са по-малко, защото когато човек сам е направил нещо, няма да обвини никого, че не е хубаво. Така и хулиганските прояви ще намалеят, тъй като никой не посяга върху направеното от него, а и така самите хора биха били много по-наблюдателни за вандализъм. Освен това, ако на междублоковото пространство му липсва идентичност, няма какво да накара младежите  да го припознаят като „свое“ място.  Ако те не са били част от неговото създаване, те няма да го пазят и поддържат.

В по-малките градове в страната, гражданско общество почти липсва. Инициативите за подобряване на градската среда се броят на пръсти. Вижда се как такива населени места бавно, но сигурно се разпадат, а младите хора бягат към големите градове и чужбина. Именно това ни провокира през 2017-та да започнем първия по рода си мащабен Placemaking проект в България. Така посяхме семето на промяната, което изникна и продължава да расте и през тази година.

Нашият проект _Място провокира местните хора да се включат в подобряването на своя квартал. Всеки с нещо – изхвърляне на отпадъците, посаждане на дървета или цветя, пребоядисване на пейките, изграждане на детска площадка или нещо друго. Но най-важното, което остава след него е създаването на диалог между местни жители, Община и НПО за осъзнаването на ролята ни като граждани.

_Място цели да подтикне хората да поемат отговорността за своя квартал и да направят града си по-уютен. Защото промяната няма да дойде отвън. Ние я носим в себе си, тя идва отвътре. Трябва да се събудим. Трябва да осъзнаем, че вместо да чакаме и да се оплакваме е много по-разумно да положим малко усилие и да действаме.

ТИ МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ СВОЯ ГРАД! Стани част от проекта _Място и  реализирай твоята идея. Изпрати своето предложение като попълниш необходимите документи.

Проектът „Място – Доброволчество с въздействие“ е ръководен и разработен от сдружение „BG Бъди активен“ и финансово подкрепен от The Coca-Cola Foundation. Предшестван е от предишно програмно издание през 2017 г.

No Comments

Post a Comment