Програма на сдружение BG Бъди активен

Град за повече движение и спорт – мисията е приета!

Placemaking for active recreation е подход, който превръща афекта от промяната на статута на дадено място – например от улица с коли в зона за игра за деца, в потенциално положителен ефект. Неговата значимост за градските общности се състои в това, че показва стъпка по стъпка как се „отглежда“ и развива идеята за алтернативно ползване на пространство, как се събират и обединяват визии, преодоляват различия, организира се събитие, дискусия, които да оставят следа. Социалното активиране е от голямо значение, защото то въвлича община, граждани, местни общности и бизнеси. Консенсусът за това какво, защо, как да се случи, е от ключово значение, при трансформацията на обичайни територии, завладени от коли например, или от търговска или друга дейност. Визуализацията на изпълнение на нужните стъпки помага за по-голямата увереност, че планираната интервенция е възможна и ще има дългосрочно въздействие.

Запознаването с практиката в Испания, Малта, Румъния и България показва, че дори и подходът да влиза в обществено говорене с различни имена – пример Испания и Малта, то винаги цели едно: да предизвика вътрешна потребност в хората да поискат и участват в трансформацията на града, който да ги поставя в центъра на своите политики. Let’s Heal our Cities, ново и стойностно изследване, – проследява факторите, влиянията – исторически и съвременни, визията за града на хората, които ходят, тичат, спортуват, забавляват се повече навън и по-активно. Така например: 

  • В Малта, островна държава, с ограничена площ, placemaking активистите използват определението ‘Open Streets Movement (Движение за повече улици за свободен достъп –б.а), за да привлекат съмишленици и да преборят бюрокрацията. Търсят се възможности за намеси, чрез които тези, които живеят в „бетонови джунгли“, да се сдобият с безопасни пространства за движение и спорт на открито. Децата, възрастните, имигрантите са двигателите на тази промяна, особено в по-бедните райони.
  • Испания активно създава обществени пространства за спорт и физическа активност. Вдъхновението за нови проекти идва с акцент върху осигуряването на по-голямо благополучие на гражданите. Плейсмейкинг проектите са реализират под формата на инициативи за healthy сity/smart city (здрав град/умен град).
  • В Румъния плейсмейкинг проектите пробиват трудно. Оказва, че тротоарите, също като при нас, са в лошо състояние, а културата за спорт на открито като тичане например, се смята за табу. Макар и с не голям успех, проекти, свързани с осигуряването на безопасни паркове за деца, се развиват, но имат нужда от институционална подкрепа.
  • В България осигуряването на общодостъпна среда за спорт е мисия повече за гражданските организации, отколкото за общините и държавата, поради недостиг на ресурси. Затова и плейсмейкинг намесите, като част от проявите на пробуждане на социално активните хора, се случват не с устойчива публична подкрепа, а по-скоро реактивно. Фокусът продължава да бъдат градовете, но дори и в тях съпротивата за промяна е голяма, макар и преодолима при засилен натиск и с работа с проактивни общини.

Пример от България

Опитът на Сдружение „Безопасни детски площадки“, което организира Park(ing) Day for Fitness в София, показва, че грешките и постиженията при прилагането на подхода, се дължат на здравината и устойчивостта на връзките с общината и с гражданите от друга страна, разбирането на концепцията. Ето успехите и предизвикателствата накратко. Организацията стартира подготовка за събитието 3 месеца преди определената дата, тъй като разрешителните за затваряне на улици и за осигуряване на общинска охрана на площадката за игра отнемат време. Районната администрация и Столичен общински съвет реагираха положително на идеята да участват първата приемна на открито с деца и младежи „Децата питат кмета“. Въпреки разрешението на общината, сдружението срещна сериозна съпротива в местната ФБ група и наживо за затварянето на малка улица в събота. Хората от съседните сгради приеха скептично идеята за практикуване на 4 вида спорт между 10 и 14 часа в квартална градинка край читалище, но в деня на събитието се включиха активно. Местното читалище не се включи в инициативата поради факта, че не отваря в събота по обявено работно време. Няколко местни магазина дадоха безвъзмездно или на цена на едро плодове, напитки за участниците. Национални медии отразиха събитието като един от акцентите на уикенда. Районната администрация пое ангажимент да обмисли как да направи квартала по-безопасен за игра. В обобщение, успехът на събитието се състоя в това, че активира общината и създаде временна алтернативна реалност в традиционно консервативен квартал. Но трудно проби обществената съпротива за повече възможности за безопасно движение и игра и на пространство, което се ползва от колите. Затова и организаторите отчитат като своя грешка, че не са подготвили достатъчно местната общност за трансформацията. Подходът Placemaking for active recreation има бъдеще, но изисква ресурси и обществено усилие в България.

В изследването едно от най-ценните неща са препоръките как проекти, свързани с трансформацията на градовете за повече движение и спорт на открито, да успяват, въпреки различните условия в държавите. Те са за опростяване на посланието: обездвижването на хората в града ги поставя в здравен риск, повече и по-активна работа с местните общности, защото чрез тяхното овластяване идеята става реалност, създаване на трайни и положителни връзки и с общините и накрая, поставяне и постигане на ясни цели.

 

No Comments

Post a Comment