Програма на сдружение BG Бъди активен

рециклирането

15 учебни заведения – „Герои на рециклирането” за 2022

Световният ден на рециклирането ангажира над 20 000 ученици и деца от детски градини с разделното събиране на опаковките и рециклирането им.

Модни ревюта от рециклирани материали, изработка на артистични произведения на изкуството от отпадъци, самоделни кошчета за разделно събиране и множество други активности и занимания бяха включени в програмата на над 150 учебни заведения в страната, които участваха в
Световния ден на рециклирането.
Денят бе отбелязан за четвърти път в целия свят по инициатива на Global Recycling Foundation. Темата на инициативата през 2022-ра година бе „Герои на рециклирането“, а координатор за България е сдружение „BG Бъди активен“. 

Денят на рециклирането е една от дейностите по проекта „Партньорство за красива и чиста среда“, част от дългосрочната програма на _Място България. Целта на координаторите е чрез инициатива, ориентирана пряко към ученици, техните родители и  учители, да достигнат косвено към останалата част от обществото с помощта на  добрия пример на децата. Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение.

Вярваме, че децата са тези, от чиято култура зависи състоянието в бъдеще на града и средата около нас, а те понякога разбират сериозността на проблема със замърсяването дори много по-добре от възрастните. Училищата са първоизточник на образователната система и следва  именно те да приобщят децата в каузата за разделно събиране на отпадъци и отговорно поведение към заобикалящата ги среда.  Отговорност на всички ни е да им дадем възможност за това. Разработваме множество ресурси за включване на децата и търсим различни варианти да спомогнем и да улесним преподавателите в работата им с подрастващите по тази важна тема. С радост виждаме, че с всяка изминала година инициативата ни става все по-резултатна, все по-видима и разпознаваема и намира повече подкрепа и последователи”, споделя Ласка Ненова, от сдружение “BG Бъди активен”. Изданието през 2022-ра намери подкрепа от най-голямата търговска верига у нас Kaufland България. Компанията ще награди 15 от включилите се учебни заведения с подаръчен ваучер за пазаруване на стойност 150 лв. С него призьорите ще могат  да закупят спортни артикули или други нужни на учебното заведение материали и консумативи, свързани с еко образованието на децата.

„ За устойчива промяна е необходима  по-висока информираност за основите на проблема с отпадъците, както и за личната отговорност, която всеки един носи и лесните и малки крачки, които може да направим в ежедневието си.  Затова за нас е важно съмишлениците ни в тази кауза да стават все повече“, каза Гергана Димитрова, мениджър „Корпоративни комуникации и CSR“ в Kaufland България. Компанията подкрепя редица проекти и инициативи, които имат за цел да ангажират с темата и да повишат обществената чувствителност. Kaufland има дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic – стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е и Kaufland. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка. 

„Добрият пример на Деня на Рециклирането в България, както и на цялата работа на сдружението ни с учебните заведения, ще бъде споделена в специално ръководство, което ще бъде разработено по повод друг международен ден – Деня на спорта в училище. Празникът на движението и спорта в училище се осъществява традиционно в над 40 държави в Европа и сме горди, че именно нашата работа и успехи ще достигнат и вдъхновят училища извън границите на страната“, допълва Ласка Ненова.

Сдружение BG Бъди активен продължава да работи с множество дейности и кампании с различните сектори – граждани, образователни институции, общини и администрации, бизнес насочени към подобряването на здравето и добруването на българските граждани.  Всички те са с отворена покана за включване. Идеи как да живеем в по-чиста и красива среда  може да откриете на сайта на инициативата, подкрепена от фондация Кока Кола – thespot.bgbeactive.org

No Comments

Post a Comment