Програма на сдружение BG Бъди активен

етап 3 във видин

Включи се в етап 3 на _Място във Видин

 

Стартираме процеса по същинското изграждане на  новото младежко пространство във Видин

Започва създаването на едно специално младежко пространство в Градската градина на град Видин. Новото _Място в града ще се намира в района на бившата Турска поща, до Телеграф капия и чрез проекта The Spot, местния партньор Регионална библиотеката „Михалаки Георгиев“ и участието на доброволци то ще се превърне в уютно и различно място за срещи, артистични прояви и културни събития. За целта ще бъдат изградени уникални места за сядане, сцена, табла за изложба и информационни табели за растителни и животински видове, които се срещат в град Видин.

По време на първия етап от проекта в града чухме над 600 идеи, които формираха визията за обществено обсъждане на етап 2. Освен пейки, беседки, добре оформени зелени площи, много цветя и най-вече чистота, местните граждани дадоха доста нестандартни и интересни идеи, като фонтан, царство на храстите/храсти с форми на птици, сцена, тенис и хокей на маса, хвърляне в цел… Всяко едно мнение и градивна критика бе чуто по време на втория етап и бяха обсъдени и взети решения за това какво ще бъде изградено на самото място по време на предстоящия етап 3.

Етап 3 или Действие чрез подхода „мястосъздаване“ („placemaking“) всъщност е времето на същинското облагоровяне. По време на последния етап ще се случи и видимата промяна, за която от изключителна важност включването и помощта на доброволци и граждани.

Placemaking-ът представлява всеобхватен и практически метод за подобряване на заобикалящата ни среда. В основата на подхода стоят хората и целта те да бъдат мотивирани колективно да (пре)осмислят и (пре)създават публичните пространства, като центъра на тяхната общност. В своята същност „placemaking“-ът е повече от просто изработката на по-добър дизайн на градската среда. Подходът насърчава използването на креативни намеси в пространството, обръща специално внимание на физическите, културни и социални дадености на територията и стимулира нейното развитие на база наличните потенциали.

Бъдете част от това незабравимо изживяване в периода от 17 до 27 юли. Екипът на BG Бъди активен ще бъде в пространството всеки ден от 9 до 20 ч. Очакваме Ви!

No Comments

Post a Comment