Програма на сдружение BG Бъди активен

Великден БезОтпадъци

Креативни идеи за великденски кошнички, поставки за яйца и украса за къщата от рециклирани материали.

Великден е моят любим християнски празник. Всяка година преди празника умът ми е зает да мисли и премисля как да внеса тържественото усещане в дома си, за да почувстват близките, приятелите и най-вече децата магията на този специален празник. Както повелява традицията на Великден се събираме със семейство, кумове, кръстници и приятели и разменяме яйца, козунаци, сладки и курабийки. Много обичам да радвам близки и приятели с красиви кошнички и поставки за яйцата. Тази година реших да ги изработя сама като рециклирам различни пластмасови опаковки, кутии, картон и т.н. Разгледайте моите идеи и се присъединете към идеята за „Великден без отпадъци“.

Поставки за яйца

  Първото червено яйце задължително се запазва до следващия Великден и по него се познава дали годината ще е богата и плодородна. То е много специално и се нуждае от своето уникално местенце. Вариантите за изработка на поставка са безкрайни и са навсякъде около вас.

великден

  Първото, за което всички са се сетили е кората за яйца, разбира се. Изрежете крайната част заедно с гнездото, в което така или иначе се поставят яйцата. Аз боядисах моята кокошчица в бяло и ѝ поставих клюн и очички. Интересно се получи.

  Можете да направите поставка и от пластмасови капачки.Изберете си по-голяма капачка и около нея няколко по малки, залепете ги със силиконов пистолет и боядисайте в любим цвят.

Друг вариант за поставка е използването на картонените ролки-те са изключително подходящи за целта и можете да ги украсите по безброй креативни начини и в зависимост от материалите, с които разполагате. И не забравяйте да включите децата в изработката, защото празникът е най-вече за тях.

В офисa, в който работя много обичаме ароматните чаени свещички. Създават ни атмосфера и уют. Но след тях остава малката чашка. И тя се оказа идеална за поставка на първото червено яйце. Както и опаковката от шоколадови бонбони и гнездата на бонбоните.

Великденски кошници

Можете да направите великденска кошничка от най-различни, на пръв поглед, непотребни предмети, които иначе бихте изхвърлили. Аз успях да оползотворя за целта тубата от минерална вода, кутийка от майонеза, чашката от сутрешното кафе и една кутийка от голям шоколадов бонбон, който получих наскоро като подарък. За дръжки на кошничките можете да използвате пластмасова огъваща се връзка. Не помня точно от къде я имам, на вероятно нещо е било опаковано с нея и ми се е сторила полезна- е сега влезе в употреба. На всяко нещо му идва времето да се използва по предназначение. Затова никога не изхвърлям нищо, ако виждам в него потенциал да се превърне в нещо уникално и полезно. За дръжка можете да използвате още въженце, дънкова лента от старите дънки, дръжка от хартиена торбичка. Огледайте се вкъщи и за други идеи.

Кошничките от кутийката на шоколодовия бонбон станаха много сладки. Вътре се побират 2-3 яйца и ще бъдат идеални за поднасяне на близки и приятели. Всички дръжки са залепени със силиконов пистолет в двата края и са здрави и устойчиви.

Кошничките от кутийката на шоколодовия бонбон станаха много сладки. Вътре се побират 2-3 яйца и ще бъдат идеални за поднасяне на близки и приятели. Всички дръжки са залепени със силиконов пистолет в двата края и са здрави и устойчиви.

Честно казано само направих проба за великденска кошничка от кутийката за майонеза, но се оказа, че се получи много добре. Това е любимита ми кошничка- квадратна е, стабилна е и стана наистина красива. Опаковах я с лента от сизал. Дръжката също е увита с въженце от сизал. На снимките изглежда сякаш по-голяма, но сте наясно с реалните ѝ размери, нали. В нея ще се съберат 2-3 боядисани яйца или много мънички шоколадови яйчица за радост на децата.

Кошничката от чашка за кафе е много интересна и лесна за изработка. Нарежете чашката на ленти през един сантиметър както виждате на картинката. Завържете цветната прежда, лента, въженце или с каквото друго разполагате и започнете да увивате като редувате отгоре отдолу. Като стигнете почти догоре спрете и прегънете чашката навън.Изрежете крайчетата, които стърчат и завършете с дантела или панделка. Много е оригинална, нали!

Друго нещо, което може да се използва като вариант за размяна на великденски яйца и козунаци с приятели и близки е картонената кутия- от обувки, от пратки, от уреди с каквото разполагате. Само ѝ придайте тематичен празничен вид и готово. Напълнете кутията с яйца или лакомства и зарадвайте децата за празника.

Великденска украса за къщата

Великденски венец

  За венеца използвах кутийките за играчка от шоколадовите яйца. Синът ми много ги обича и вкъщи си имаме доста. Те са страхотен материал за преизползване и вече съм ги ползвала за направата на много интересни игри и аксесоари. Свържете кутийките във венец като затворите едната кутийка с капака на другата докато получите желаната големина на венеца. Украсете го с цветенца, очички и клюнове за пиленца, цветни стикери, панделки и т.н.

С децата направихме страхотна украса  за прозореца. На цветен картон изрязох форма на яйце и залепих тиксо, така че яйцето стана лепкаво. Поставих го на прозореца и децата го направиха шарено и красиво. Можете да използвате за украса цветни хартийки, стари вестници и списания и други.

  За целите на великденската украса на къщата успях да оползотворя едно стъклено бурканче, което се превърна в нещо като ваза за моите цветя- яйчица. Използвах и част от картоненато ролка от кухненска хартия.

 Това, което успях да сътворя от хартиените пазарски торбички, наистина много ми допадна и създаде празнична атмосфера в дома. От торбичките изрязох тези зайчета с помощта на шаблон. Перфорирах ушите на зайчетата и ги нанизах на въженце. Резултатът много ми хареса.

  От останалата част от торбичките могат да се изработят картички или етикети за кошничките и подаръците.

  Наистина уникални неща могат да се сътворят от непотребните опаковки, кутии и торбички. Открийте своето вдъхновение в най-хубавия християнски празник и го направете шарен и забавен за децата. Весел празник на всички! Бъдета здрави, благословени и вдъхновени!

No Comments

Post a Comment