Програма на сдружение BG Бъди активен

фасове

Варненци провокират с атрактивни еко инсталации

Социалният експеримент е част от дейностите, предвидени в календара на събитията ни в Морската столица, в които сдружение „БГ Бъди активен“ и местните партньорски организации ще работят за повишаване на  гражданската активност и отговорност към градските пространства. Във Варна,  партньори на инициативата „Партньорство за красива и чиста България са морски клуб „Приятели на морето“, сдружение „Пауър Джъмп“, школа по изкуства „Дедал“, фондация „Мейдей“ и много други съмишленици като мото клуб Диви Деца, Музза и др.

По време на акциятач в края на май, огромни фасове бяха разпръснати на бившата циркова площадка, за да ни напомнят, че дори малкият отпадък е всъщност голям проблем. Акцията се състоя по време на първото събитие от кампанията „Bike Basket” – рок фест “Край на тишината”, която обедини мото клубове от североизточна България зад каузата #БезОтпадъци. Припомняме ви, че специална триколка с боксове, в които има скрити различни провокации за социални експерименти, ще присъства на всички мото събития от календара на клуба. Събитията продължават с „Откриване на мото сезона“ на 30-ти май.

Акциите продължават като инсталацията ще се придвижва заедно с мобилната триколка “Bike Basket”. Още от изненадите, които крият боксовете на триколката са  атрактивни еко-инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове, дъвки и други различни малки „боклучки“. “Чекмеджета #БезОтпадъци” целят да бъде привлечено вниманието на гражданите към нуждата от лична отговорност в опазването на чистотата.

„Не веднъж сме казвали, че културата е не само наслада от досега с изкуството, тя е и отношението ни към хората и града, в който живеем. Възможно е една арт инсталация – дървена конструкция като “Чекмеджета #БезОтпадъци” – да промени отношението на хората към чистотата, даже това е задължително. Сигурни сме, че има много изобретателни начини да се отървете от своя фас или друг дребен боклук, но знаете ли, че специално фасовете се разграждат много бавно и са източник на токсични вещества сред природата? Всички сме виждали завряни малки дребни салфетки, хартийки, билетчета и какво ли още не на всевъзможни места. Ние се опитваме наистина по един нестандартен начин да провокираме хората да изхвърлят всички малки отпадъци на правилно място“ – убедени са инициаторите от Power Jump.

Арт инсталациите ще агитират гражданите да дадат своето лично мнение  – чрез възможността всеки, който  ги използва по предназначение, да гласува и да даде своя вот по различни теми, свързани както с ежедневието, така и с опазването на околната среда.

Инициатор на програмата _Място България още от 2017 г. е пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“, което обединява в една обща програма инициативи за промяна и облагородяване на средата, активизирайки местните общности. От 2017 г. до 2019 г., заедно с партньори от различни градове, помогнахме на жителите на 23 населени места да обновят различни зони в кварталите си и да реализират свои граждански проекти.

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

bikebasket
фасове
No Comments

Post a Comment