Програма на сдружение BG Бъди активен

почистване

Почистване на дунавското крайбрежие край Ветрен

Съботно почистване на крайбрежието на река дунав покрай село Ветрен
Организатори на това почистване по дунавското прайбрежие са СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ привлече нов ЕКО партньор – Кметство с. Ветрен.
Заедно с кметския наместник Велимира Николова, ентусиасти от различни населени места се обединиха около идеята за по-чиста река Дунав и заедно направиха почистване на крайбрежната зона в района на рибарското селище в с. Ветрен. Водени от любовта си към природата и разхождайки се на чист въздух, те съчетаха полезното с приятното и за един час напълниха 18 големи чувала с отпадъци, които поеха своя път към правилното място за рециклиране. Така, те попречиха на най-различни видове замърсители да попаднат в реката, а оттам и в морето. Както знаете покрай Дунав се срещат и много животински и растителни видове. Значителен процент от световната популация от птици живее в териториите покрай реката. В делтата на Дунав плуват над 45 вида сладководна риба, измежду които и застрашени видове. За това сме щастливи, че макар и с малко сме допринесли за едно по-добро биоразнообразие.
Дали с действията си успяхме да дадем добър пример?! Дали провокирахме посетителите на това райско местенце да се замислят за последствията от замърсяването на природата?! Дали всеки от тях ще избере правилното ежедневно поведение – да пази и поддържа около себе си чисто?!
Надяваме се, че успяхме.
Все пак, вярваме, че добрите дела привличат все повече последователи, които да живеят екологосъобразно и да разпръскват посланията за чиста, приветлива и благодарна природа! Успяхме да спестим на природата количество отпадъци, което е още една крачка към доброто бъдеще. Време е обаче да започнем да пазим повече, за да не се въртим в омагьосания кръг – замърсяване – чистене-замърсяване.
Инициативата е част от проект „Партньорство за красива и чиста България“ на Сдружение BG Бъди активен, осъществен с подкрепа на Фондация „Кока Кола“.
Местен партньор в проекта е организацията СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра”.
No Comments

Post a Comment