Програма на сдружение BG Бъди активен

Създавай! Споделяй! Въвличай! Променяй!

Създавай! Споделяй! Въвличай! Променяй!

 

градовете могат да се превърнат в по-добри места за живот

Създаването на един наистина устойчив и „подготвен за бъдещето“ град изисква време, визия и инвестиции. За изграждането му е необходимо участието на политиците, гражданите и бизнеса. През 2017 година, с цел да се експериментира с надграждане на качеството на градската среда и на база на желанието и участието на местните граждани, бе разработен и осъществен проектът „The Spot/_Място“, ръководен от сдружение „BG Бъди активен“ и финансиран от Coca-Cola Foundation. Споделяйки мисията „Създавай! Споделяй! Въвличай! Променяй!“, проектът даде възможност на 20 общини в България да участват в изграждането на социални пространства, привлекателни за младите хора, обединяващи в себе си възможности за спорт на открито, места за социализиране и възможност за културни формални и неформални събития.

_Място не се цели само в подобряване на градската среда и повишаване на инвестициите, но и в изграждане и поддържане на партньорски взаимоотношения между Общината, НПО сектора и гражданите и активно въвличане и възможност за изява на младите хора. Да влагаме общи усилия в местата, на които живеем, е важно за всички.

МИСИЯТА:

ВЪВЛИЧАЙ!

Създаването на лична връзка между младежите и града би оказало положително влияние върху тях и съответно върху тяхното изграждане като отговорни възрастни. Въвличането на младежи в изгражването на пространството по техен вкус и желание е важно, тъй като предоставя възможност за придобиване на опит и знания чрез практически упражнения свързани с ежедневния живот. Възможността да работят в екип, да наблюдават, да набелязват проблеми и да откриват нови творчески решения са само част от уменията, които младежите развиват по време на проекта.

Съществуват обаче 5 основни стъпки, за въвличането на повече хора от местната общност в обсъждането, планирането и изграждането на мястото. На първо място стои срещата на общността с потенциалните заинтересовани страни. От решаващо значение е да се прекара определено време на съответната локация, за да се оценят нейните предимства и специфични характеристики. Това ще помогне за създаването на ясна визия по отношение на изграждането на мястото. Следваща стъпка е  изпълнението, което започва с краткосрочни цели и предизвикателства и продължава с текущата оценка на извършеното. В крайна сметка всичко това води до дългосрочни подобрения за пространството. Разбира се, след тези стъпки успехът на едно пространство зависи от продължителното наблюдение, анализи и последващи дейности.

ПРОЧЕТЕТЕ повече ТУК

СПОДЕЛЯЙ!

Най-важният елемент за разпространение на идеята сред гражданското общество е споделянето.  Всеки един от нас носи в себе си потенциала да промени света, да остави частица от себе си в друг човек, да запали искрицата надежда в някого, а той да я предаде на друг.

Ако сте партньор по проекта The Spot, свалете, похвалете се, че сте част от промяната и разпространете постера на вашия град!

Формирането на общественото мнение и достигането до повече хора в доста голям процент е дело на медиите.  Медиите са тези, благодарение на които, ценностите, културните постижения и добрите практики могат да достинат до повече хора. Ако сте част от медия или имате свой блог, станете част от нашата каузата и споделете.

 

СЪЗДАВАЙ!

Ние вярваме, че ако един човек иска да живее в по-хубаво място, това е негов отговорност и той трябва да се потруди, за да го направи по-добро. За да помогнете за укрепване на социалната структура на вашата общност трябва да създадете и поддържате устойчиви обществени пространства. Процесът на Placemaking е едновременно философия и практически подход за преобразяване на на публични пространства. Той е съсредоточен върху наблюдаването, слушането и задаването на въпроси на хората, които живеят, работят, спортуват и общуват помежду си на определено публично пространство в техния квартал, за да се определят техните нужди и очаквания по отношение на развитието на конкретното пространство и местната общност като цяло.

ПРОМЕНЯЙ!

И докато масово у нас гражданите са свикнали да възприемат тези споделени площи, като нещо, за което се грижат управляващите, _Място реши да разбуни духовете и постави началото на първия мащабен placemaking в България.

The Spot, ни показа че промяната е възможна, стига тя да се случва във всеки от нас достатъчно осезаемо. Това ни стимулира да действаме и да черпим вдъхновение, което да показваме на хората, като идеята е, да пробудим у тях желанието заедно и със собствени усилия да направят средата, която ги заобикаля по-добра за живот._Място изгражда здрави основи, които да устоят на бъдещето. Като резултат от The Spot, всички нагледно можем да видим как качеството на градската среда в България тръгна по своя път към промяната.

Проектът ни _Място е насочен към промяна на публичните пространства и се осъщестява с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation. Той има потенциала да промени представите на местните администрации и жители в българските градове относно начина, по който физическите пространства могат да се облагородяват и поддържат.

Харесайте страницата на проекта “The Spot” във Facebook за да следите актуалната информация за нашите намеси в публичното пространство. За повече информация се свържете с нас на [email protected] 

No Comments

Post a Comment