Програма на сдружение BG Бъди активен

Станка Златева: Българският спорт трябва да дава добър пример

Петкратната световна шампионка по борба Станка Златева стана  стана посланик на инициативата Спорт#БезОтпадъци 

Носителката на пет световни и шест европейски титли по борба свободен стил – Станка Златева, подкрепи инициативата Спорт #БезОтпадъци, като реши да даде добър пример.  Шампионката постави Шишеяд, част от националната кампания на сдружение BG Бъди активен – “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” пред своята зала.

 “Спортът възпитава на отговорност и ни учи на уважение, а преди всичко, и ни обединява и прави по-силни. Щастлива съм, че поставихме арт инсталацията именно пред залата, където тренират младите надежди, за да създадем у тях устойчиви навици и да покажем добрият пример на българския спортист”, коментира олимпийската шампионка.   

Каква е ролята на спорта за опазване на околната среда и намаляването на отпадъците? 

“Спортът играе критична роля в опазването на околната среда и устойчивото управление на отпадъците. Чрез своята уникална способност да мобилизира и обединява хора, спортната общност може да служи като мощен катализатор за социална промяна. От въвеждането на устойчиви практики в спортните съоръжения до партньорства с екологични организации за провеждане на кампании за почистване, спортните клубове и организации имат уникална възможност да насочат общественото внимание към важни екологични проблеми. Създаването на устойчиви спортни събития и ангажирането на известни спортни фигури като амбасадори на устойчивост могат значително да ускорят прехода към по-зелено и устойчиво бъдеще”, казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен, и допълва “Спортните клубове, федерации и организаторите на масови спортни събития могат да играят важна роля в промяната на нагласите и поведението на спортните фенове и участници в мероприятия. Арт инсталациите за разделно събиране като Шишеяда, могат да бъдат мощен инструмент за образование и побутване (nudge) към по-устойчиво поведение.

През последните няколко години, сдружението обединява успешно различни инструменти в борбата срещу отпадъците. В рамките на кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, сдружението вече е разположило над 100 инсталации Шишеяд и е успяло да спести на природата над 52 000 кг пластмаса постигайки основните цели за стимулиране на разделното събиране на пластмасови бутилки до 3 литра и изграждане на устойчиви навици у гражданите, като отправя важно допълнително послание към управляващите за нуждата от по-добра инфраструктура и осигуряване на възможност за разделно изхвърляне на отпадъците.

В същото време сдружението стартира и международния проект  Спорт #БезОтпадъци, подкрепен по програмата Еразъм+ , чрез който работи концентрирано със спортни клубове, организаци, активисти, за да покаже силата на спорта за сбъдване на позитивни промени. 

Сдружение BG Бъди Активен кани желаещи спортни клубове, организации, федерации да работят с посока създаване на устойчиви навици и промяна на нагласите да се свържат с тях. Сдружението използва различни инструменти, за да изгради капацитет у съответните заинтересовани страни и ще се радва да ги сподели с ангажирани и мотивирани организации, клубове и активисти.  

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Спорт #БезОтпадъци е проект по програмата Еразъм плюс координиран от сдружение BG Бъди Активен в България, Сърбия, Турция, Румъния, Албания и Унгария. 

Медиен партньор на зелените инициативи на сдружение BG Бъди Активен е  Дарик Радио

No Comments

Post a Comment