Програма на сдружение BG Бъди активен

Спортна седмица #БезОтпадъци в над 70 населени места

Спортна седмица #БезОтпадъци раздвижи малки и големи, и ангажира вниманието на обществеността върху отпечатъка, който оставяме след себе си 

 

Над 70 населени места в цялата страна станаха част от най-голямото ежегодно събитие популяризиращо различни видове физическа активност – MOVEWeek – Седмица на физическата активност и спорта. В рамките на седмицата 22 до 28 май, училища, детски градини, университети, общини и администрации, НПО организации и спортни клубове организираха спортни събития със свободен достъп и стимулираха малки и големи да опитат нов вид спорт, като споделиха посланието за спортуване на чисто – Спорт #БезОтпадъци. Координатор на кампанията е сдружение BG Бъди активен, а осъществилите се събития са над 100.

Открити спортни тренировки, Plogging (спорт в комбинация с почистване), Чисти игри, щафетни надпревари и походи в природата – бяха част от заниманията, с които организаторите ангажираха децата по интересен и креативен начин в темата за разделно събиране и рециклиране. Над 10 000 деца и възрастни са взели активно участие в Седмицата на движението и са  имали възможност да опитат различни видове физическа активност  – танци, йога, бойни изкуства, фитнес тренировки, зумба и други,, за да изберат най-подходящата за своите нужди. MOVE Week е чудесен повод децата, които не спортуват редовно, да си харесат спорт, игра или друго физическо занимание и да разберат, че е важно да се движат всеки ден”, казва Ласка Ненова, основател на сдружение BG Бъди активен – “Използвайки езикът на спорта, научаваме подрастващите защо има смисъл отпадъците да се изхвърлят разделно и какъв е процесът на събиране и рециклиране на суровините. Спорт #Безотпадъци е тук, за да ни припомни колко е хубаво да спортуваме на чисто и че трябва да внимаваме какво често “забравяме” след себе си по време на културни и спортни мероприятия”.

В Седмица на физическата активност и спорта, участие взеха и общините част от надпреварата за ЕКО-отговорна Община 2023, която странира през март и ще продължи до октомври, като на 12-ти октомври. В Деня на Общините на Република България, ще бъде връчена и титлата за най-зелена Община #БезОтпадъци. Приятелската надпревара е част от кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, с която сдружението работи в посока обединени усилия за превъзпитание и информиране на населението за негативите от отпадъчните действия и поемане на отговорност към средата. 

Повече за MOVE Week:

MOVEWeek е един от основните елементи на кампанията NowWeMOVE и дава възможност на всеки да бъде активен, без значение от възрастта, пола, физическите възможности, социалния статус и това дали събитието е дигитално или ще се проведе физически.

Кампанията NowWeMOVE и MOVEWeek е визия, в която секторът „спорт за всички“ намира начини за сътрудничество с други сектори за увеличаване нивото на физическа активност, както в България, така и в цял свят.

Повече за Спорт #БезОтпадъци :

Координатор на проекта Спорт #БезОтпадъци е сдружение BG Бъди активен, а в календара им са включени над 20 масови спортни събития в цялата страна. Сдружението организира обучение за организаторите на спортни събития, за да им покаже езика на спорта като средство за опазване на природата и градската среда по-чисти.

Спорт #БезОтпадъци (Sport #WithoutWaste) се финансира по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. Координатор на проекта на европейско ниво е Сдружение BG Бъди активен.

No Comments

Post a Comment