Програма на сдружение BG Бъди активен

силистра почистване

РазЧИСТваме Силистра – дейности обединиха силистренци зад каузата река #БезОтпадъци

СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“с поредно послание за ЕКОотговорност

На 29 юни, по повод международния ден на река Дунав, екипът на Сдружение „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ – партньор на инициативата _Място България за Силистра, заедно с група доброволци, проведе почистващ поход по крайбрежната алея. Забелязан и набелязан бе силно замърсен участък, който, не само загрозява чудните дунавски пейзажи, но и сериозно вреди на околната среда.

Вярваме, че личният пример може да подейства заразително, да разпръсне посланието за опазване на природата и да мотивира все повече хора да изхвърлят своите отпадъци на правилното място. Ние ще си разЧИСТИМ реката, защото я обичаме! Нека я запазим чиста!“, каза Димитър Караджов, основател на „Дуросторум-Дръстър-Силистра“.

Група ученици от ЕГ „Пейо Яворов“ се припозна с каузата и се включи в почистването. Рибарите на Силистра не останаха безучастни и „удариха рамо“ на инициативата, като почистиха зоната около ситуираните въдици с лекота и желание. Включиха се и други активисти, разбрали за събитието от социалните мрежи.

Два дни преди това, на 27 юни, на емблематичното Самолета _МЯСТО, малки и големи силистренци се забавляваха заедно в празник на открито под надслов „Да разКРАСИМ Силистра“.

Важните теми за разделното събиране на отпадъци, рециклиране и опазване на околната среда бяха вплетени в атрактивни занимания, които демонстрираха на деца и родители правилния начин за справяне с отпадъците.

Актьорите от Драматично-куклен театър Силистра представиха интерактивната клоунада „Как китът получи своето тясно гърло“ – постановка, която, в игрова форма, разказва за вредите от неправилното изхвърляне на отпадъци и замърсяването на планетата Земя.

Входът за събитието беше тематичен – празни пластмасови бутилки, които влязоха в употреба в забавните игри за правилно изхвърляне на отпадък, търсене на „съкровища“ и поставянето им в точния контейнер и др. От непотребни кашони пък бяха сътворени интересни произведения в АРТателието за рециклиране.

Изненадата за всички присъстващи бе откриването на ново кътче до Самолета, състоящо се от 2 шезлонга и кашпа с красива растителност между тях. Там, на сянка до внушителната машина, посетителите ще могат да почетат интересна книга и да си почиват след дългия работен ден или летните игри. Атрактивната композиция е първа по рода си в Силистра, като предстои поставянето на подобни на още две места в града.

В края на вечерта Център за Музика и Изкуства “Мегатон” развихри публиката с тематична програма и много настроение. Младите таланти се изявиха, предавайки тематични послания.

Събитията са част от програмата _МЯСТО България – гражданска инициатива за облагородяване на публични пространства, която стартира през 2020 г. под името “Партньорство за красива и чиста България”. Програмата се реализира от Сдружение „БГ Бъди активен“ с подкрепата на Фондация „Кока-Кола“ и обхваща 6 града – Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра.

No Comments

Post a Comment