Програма на сдружение BG Бъди активен

Самолета_Място Силистра

ℹ Мястото представлява най-североизточната точка на страната, разположено едновременно на река Дунав и на самата сухопътна граница с Румъния

✅Мястото за интервенция в Силистра е емблематичнo за целия град. Доминиращ елемент в пространството е не-работещ вече пътнически самолет, който в миналото е бил използван като център за образоване на деца по информатика. Жителите, обитаващи околните блокове, също имат сантиментално чувство към самолета и конкретното пространство. Трябва да се отбележи, че цялата площ е заобиколена от метална ограда и въпреки силната си самоличност / популярност преди интервенцията пространството действаше като ‘градска пустота‘.

💡Поради тази причина проектът се фокусира силно върху внасяне на функционалност и нови елементи в пространството. Това включваше както спортни (игрови) съоръжения, така и културно-образователни компоненти. Сред първите са поставянето на мултифункционално съоръжение за фитнес на открито, панна игрище, тракторна гума и набор от автомобилни гуми за различни физически упражнения. Създадените културни дейности включват кът с „тихи игри“, вкл. „Не се сърди човече“, шах, морски шах и библиотека за книги, достъпна за всички; също така бе създадена и класна стая на открито, където различни типове обучения могат да бъдат организирани, сцена за импровизирани представления от единия колесник на самолета, както и влакче за отглеждане и обучение относно билки.

➡ Освен всичко това, бяха създадени нови места за сядане, докато съществуващите пейки бяха реновирани. В допълнение пространството бе разкрасено чрез пре-боядисването на много от амортизираните елементи и чрез поставяне на нов декоративни такива, като ремонтирана риболовна лодка със засадени цветя.

ℹВ Силистра  работихме със Сдружение с нестопанска цел „Гражданско единство“. На терен процесът ‘placemaking’  бе воден от урбаниста Тодор Кесаровски от сдружение |Не|Формално.

ℹ„_Място – Доброволчество с въздействие“ се ръководи от сдружение “БГ Бъди активен” и бе осъществен с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation

 

No Comments

Post a Comment