Програма на сдружение BG Бъди активен

дунав

Река Дунав празнува днес

Дунав празнува с чиста инициатива край Силистра

Дунав си има своят ден! Днес отбелязваме обичта си към река Дунав и крайбрежието на Силистра с чиста инициатива. Това е “Крайбрежие #БезОтпадъци” – осинови си миля!”, инициирана от СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ гр. Силистра
Добрият пример
Организаторите са изключително доволни да споделят, че личният пример наистина действа заразително!
Посланието да пазим околната среда, да събираме отпадъците си и да ги рециклираме достигна до много доброволци, граждани и активисти. Те показаха своята обич към града и реката и тази година отново бяха на терен! За да подкрепи каузата за по-чист Дунав, към събитието се присъедини и д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра.
Участъкът от пристанището на Дунав в Силистра до Стария дъб беше по-малко замърсен в сравнение с миналата година.
Въпреки горещия ден, за около 60 минути заедно с доброволци почистихме крайбрежната зона и напълнихме 18 големи чувала, като разбира се, събирахме разделно подходящите отпадъци.
Участниците в инициативата споделиха, че основните замърсители са били опаковки от храни и напитки – най-вече пластмасови бутилки от минерална вода, но в същото време броят на небрежно подхвърлените маски и ръкавици също не беше малък.
дунав

Безкрайни бяха картонените чаши от кафе, а на някого малко не му е достигнало, за да изхвърли старателно събрания боклук на подходящото място и го е оставил където му е било удобно.Нашите доброволци обаче бяха много наблюдателни и бързо поправиха ЕКОгрешките.

А как по-лесно се случва това, когато има и осигурени подходящи места за изхвърляне на отпадъците?! Затова, в близките дни Сдружение Дуросторум-Дръстър-Силистра ще поставят и 2 комплекта двойни контейнери за разделно събиране. Те ще помогнат за организацията на отпадъците по крайбрежната ивица между Пристанището и хотела до р. Дунав.

Чрез днешната инициатива, Силистра се включи и в кампанията “Осинови си миля”. Дейностите по нея обединяват нуждата от физическа активност с посланието за по-чисти и приветливи места на открито, на които можем да бъдем активни.
Заедно с партньорските ни организации от Тутракан – ННЕК “Юнеско” и  Кметско наместничество с. Ветрен изминахме над 1,6 км и почистихме около себе си, намалихме замърсяването на крайбрежни водни пространства, каквато е и основната цел на организаторите на кампанията – Международната асоциация за спорт и култура.

Благодарни за подкрепата на малки и големи доброволци от Силистра, екипът на СНЦ “Дуросторум-Дръстър-Силистра” поздрави всички участници и гости на Дунавския парк с образователната постановка “Добрите бобри”. Чрез актьорите от Драматично-куклен театър – Силистра привлякохме вниманието към създаване на трайни навици за разделно събиране на отпадъците.

Вярваме, че природата ще ни бъде благодарна!
👉 Инициативата е част от дейностите по проект „Партньорство за чиста и красива България“ с подкрепата на фондация Кока Кола и към дългосрочната програма _Място България на Сдружение БГ Бъди Активен.
Местен партньор по проекта е СНЦ “Дуросторум-Дръстър-Силистра”.
Репортаж на BTV

No Comments

Post a Comment