Програма на сдружение BG Бъди активен

Разходката на Джейн – Сахат тепе

Опознай квартала си, за да го обикнеш

Познаваш ли наистина добре квартала си? 

В съботния следобед на 17-ти октомври,  БГ Бъди активен и Free Plovdiv Tour те канят на една по-различна разходка – Разходката на Джейн. Една разходка, по време на която ще се запознаем с миналото, настоящето и бъдещето на Дановия хълм, намиращ се в центъра на Пловдив, но останал неопознат за мнозина.

Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на градовете и кварталите в които живеем. Разходка, по време на която пред нас се разкриват неподозирани истории и интересни исторически факти за местата, покрай които преминаваме всеки ден. Разходка, по време на която можем да генерираме идеи за бъдещия облик на квартала и споделяйки, заедно да “нарисуваме” по-удобни публични пространства.

Разходката започва в 15ч. от паметника на Христо Г. Данов – на площадката, намираща се на върха на тепето. Именно там гидовете на Free Plovdiv Tour ще проведат уводната беседа, чрез която ще потънем в миналото на знаковия хълм.

В кореспонденция с поредицата почиствания, които множество граждани и организации редовно извършват на хълма, и във връзка с цялостния облик на този символ на града, заедно ще локализираме замърсените зони, и ще почистим достъпните от тях. По време на обхода всеки участник ще има възможността да се разходи и да даде своите предложения за промяна на настоящия облик на тепето, а експерти и активисти ще споделят своите възгледи и идеи за неговото облагородяване.

След обхода, гидовете на Free Tour Plovdiv ще ни разкажат за архитектите и хората, оставили своя отпечатък върху хълма в по-новата му история и ще ни поведат на разходка в подножието му.  Турът ще продължи през централната градска част, за да ни запознае с интересни исторически факти и ще ни отведе в Цар Симеоновата градина. Там, на финала на Разходката, ще научим повече за това кои са хората, работили за развитието на града веднага след Освобождението, чиито действия дават облик на града ни и до днес.

“Разходката на Джейн – Сахат тепе” е част от календара на събитията на инициативата Партньорство за красива и чиста България, водена от БГ Бъди активен и се провежда в партньорство със сдружението със Сдружение 365 и проекта Free Tour Plovdiv, като част от социалната програма на организацията.

Програма по часове: 

Сборен пункт: Площадката при статуята на Христо Г. Данов.

15:00ч. Начало

  • Беседа, за историята, залесяването и връзката на тепето с Христо г. Данов.

  • Часовниковата и телевизионната кула, Ресторант “Младежка среща”.

  • Настоящ статут на хълма и бъдещето му.

  • Дискусия

15:30ч. Обход на тепето

  • за локализиране и почистване на достъпните замърсени места.

16:10ч. Дискусия

  • Обобщение на идеите и предложенията на участниците

16:20ч. Разходката продължава към Цар Симеонова градина

16:45ч. Беседа при статуята на Люсен Шевалас

17:00ч. Край

За Разходката на Джейн Джейкъбс

Разходката на Джейн (Jane`s Walk) е инициатива носеща името на писателя, визионер и урбанист – Джейн Джейкъбс – един от основателите на т.нар. ”Placemaking” (местоправене)

Разходката на Джейн води своето начало от щатите, а в последствие придобива световно измерение, като традиционно се провежда през месец май, събирайки доброволци, граждани и местни общности. Целта на разходката е опознаване, споделяне и емоционално обвързване на хората с кварталите и публичните градски пространства на които живеят, както и оформяне на бъдещата визия и грижата за тях.

ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ:

За Място България: 

_Място България е дългосрочна програма, иницииран от сдружение BG Бъди активен, която преобразява пространства в различни градове в страната и ги превръща в предпочитано от местните общности място за дейности на открито. Идеята се реализира за поредна година в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места.“_Място България” цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.

Facebook – Място България

За Free Tour Plovdiv:

Free Plovdiv Tour е проект на Сдружение 365, известно още в града с обиколките Plovdiv Graffiti Tour и Plovdiv Arts and Crafts Tour. В столицата Сдружение 365 стои зад проекти като Free Sofia Tour, The Communist Tour, Red Flat и много други. Основна цел на организацията е да популяризира България, нейните градове и техните забележителности, представяйки пред туристите нашата вековна история и култура. В Пловдив Free Plovdiv Tour се провежда вече 7 години, като всеки ден лицензиран екскурзовод посреща гостите на града, за да ги поведе на двучасова обиколка, чиято цел е да бъдат запознати с историята на Пловдив и неговите главни туристически обекти. И в двата града Сдружение 365 припознава като част от своята ежегодна социална програма организирането на инициативи, целящи облагородяването на градското пространство, въвличайки в процеса самите граждани.

Freeplovdivtour.com

Facebook – Free Plovdiv Tour

Сдружение 365

No Comments

Post a Comment