Програма на сдружение BG Бъди активен

Разходката на Джейн отбелязва проблемните зони и дискутира бъдещето на Сахат тепе и Тютюневия град

На 17 октомври в Пловдив за пръв път ще се проведе едно събитие, станало световна социална вълна – Разходката на Джейн. В първото издание на събитието, граждани на Пловдив ще обходят Дановия Хълм (Сахат тепе), за да маркират проблемни зони и да съберат мнения и идеи за бъдещето на локацията.  Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на градовете и кварталите в които живеем, по време на която освен че се дава възможност на гражданите да научат неподозирани истории и интересни исторически факти за местата, се набелязват и събират идеи за бъдещия облик на квартала. Организатори на акцията са БГ Бъди активен и Free Plovdiv Tour, а събитието е част от дейностите на програмата _Място в Пловдив

На 31 октомври пък ще се проведе второто издание на събитието, в което ще се разходим из Тютюневия град. Събитието отново се осъществява в партньорство със Сдружение 365 и платформата Free Plovdiv Tour, а специални гости на събитието ще бъдат представители на Фондация Пловдив 2019, които ще ни помогнат да навлезем още по-дълбоко в същността на Тютюневия град. По време на събитието, заедно с местни жители и работещи в близост, както и заедно с ценители на културните и архитектурни паметници, граждани и активисти ще се опитаме през опознаването да нарисуваме картината на бъдещето. Съдбата на складовете е неизвестна, както и тази на ул. Иван Вазов, която често е дискутирана напоследък.

Разходката на Джейн ще събере  хора, които искат не само да говорят и да „постват“, но и да направят нещо, за да живеем в по-чист и по-подреден град. Всички те ще направят обиколка на Сахат тепе, ще се включат в разчистване на района и ще набележат зоните нуждаещи се от подобрения.  Разходката ще се проведе в съботния следобед на 17-ти октомври,  с начален час 15 часа, а организаторите канят живеещите в квартала, местни активисти, хора със зелено мислене, архитекти, урбанисти и всички заинтересовани граждани да се включат.

Като част от програмата _Място България в Пловдив продължават да се случват още много кампании и инициативи целящи да ангажират хората със заобикалящата ги среда – почиствания, провеждане на образователни вечери с цел насърчаването на разделното събиране на отпадъци и убеждаването им че рециклирането има смисъл, както и различни събития, посветени на устойчивия начин на живот.

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

За Разходката на Джейн: 

Разходката на Джейн (Janes Walk) е инициатива носеща името на писателя, визионер и урбанист – ДжейнДжен Джейкъбс – един от основателите на т.нар. ”Placemaking” (местоправене). Разходката на Джейн води своето начало от щатите, а в последствие придобива световно измерение, като традиционно се провежда през месец май, събирайки доброволци, граждани и местни общности. Целта на разходката е опознаване, споделяне и емоционално обвързване на хората с кварталите и публичните градски пространства на които живеят, както и оформяне на бъдещата визия и грижата за тях.

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

No Comments

Post a Comment