Програма на сдружение BG Бъди активен

самолет/силистра

_Място дава крила. Проектът вдъхва живот на стар приземен самолет

Преди повече от 30 години самолет ТУ-134 е предоставен на Силистра, за да се ползва като авиоцентър и зала за компютърни игри за деца. Днес самолетът е изоставен, тъй като парите за поддръжката му свършват.

Сега през 2018-та се възражда възможността на машината да й бъде даден нов живот и тя да бъде реновирана. Плановете са самолетът ТУ-134 и районът около него да се превърнат в истински атракцион за младите хора на Силистра.

НПО „Гражданско единство“ отправя идейно предложение към проекта на сдружение „BG Бъди активен“ – _Място с идея за трансформация на цялото пространство около машината и успя да спечели своята кандидатура. Проектното предложение участва редом с още близо 50 кандидати и е сред избраните 10, които ще реализират своята идея.

Теренът, върху който ще се работи, включва площ от около 1 декар и е с предназначение за обществен селищен парк, градина, познато на силистренци като „Самолета“. Теренът е със затревена площ с неправилна форма, като има възможност за изграждане на паркинг за колелета. В центъра на терена е позициониран самият самолет. На входа на пространството има чешма и 2 дървени пейки.

Идеята ни е в пространството, което е познато на всички поколения силистренци да се изгради атрактивен център за млади хора, който да има живот“, споделят от сдружението – „Ще изградим  пейки за почивка и ще изработим маси за тихи игри. От двете страни на машината има стълби за слизане/качване, които планираме да превърнем в импровизирани сцени при организиране на културни и развлекателни събития“. Идеите от проекта още включват графити, стрийт фитнес уреди и изграждане на център „Гуми“.

Следете развитието по проекта Самолета на официалната facebook страница на проекта _Място – Доброволчество с въздействие

No Comments

Post a Comment