Програма на сдружение BG Бъди активен

Постановка за деца ги учи как да пазят чиста околната среда

Паркинг Ден преобразява шест парко места в центъра на Пловдив в локации за културни мероприятия

Природата е навсякъде около нас, поради което се превръща в муза за творците, откакто свят светува. Тя често стои в центъра на сюжетните линии или философиите, които се прокрадват в различните жанрове – от литература, през театър, до скулптура и изобразително изкуство. Но, за да продължава да е вдъхновение и да ни дава толкова много, трябва да я пазим и поддържаме чиста.

Две пловдивски актриси – Джована Галиарди и Паулина Гегова се включват към кампанията на сдружение БГ Бъди активен – PARK(ing) Day Пловдив. Ден, в който паркоместата из града се превръщат в локация за спортни и културни мероприятия, преобразуват се в градинки и паркове, вместо в пространство за автомобили.

Авторската пиеса за деца на двете актриси, носеща името „Джиджи и горските обитатели“, е насочена към най-малките ентусиасти и носи посланието за опазване на околната среда. Идеята, текстът и музиката са дело на двете момичето, чийто съвместен творчески път води началото си от 2010 година.

„Джиджи и горските обитатели“ разказва историята на домашната котка Лили и нейната стопанка Джиджи, която решава да напусне големия, шумен и забързан град и да се пренесе на по-спокойно, тихо и мирно място – на село. Къщата й е разположена до буйна и наситена с живот гора, а комичните ситуации, в които двете героини попадат, ги учат, че трябва да пазят природата и да се грижат за нея.

„Във всекидневието си хората забравяме, че носим отговорност не само към себе си и близките си, но и към планетата. Във времена, в които тя страда от силно замърсяване, трябва всеки да поеме своята роля и да подпомогне преодоляването на този глобален проблем. Понякога това се случва практически, а понякога е достатъчно и послание, което да промени гледната точка на останалите. Според мен театърът е инструмент, носещ едно от най-силните послания, защото ни представя различни сюжети и предизвиква емоцията, която бихме изпитвали, ако реално се намираме в тях. А когато става въпрос за деца, те попиват много от видяното. Затова се радваме, че сдружение БГ Бъди активен ни включи в инициативата, защото това е нашият начин да изградим чувство за отговорност в децата чрез смешки и забава, а не чрез мъмрене и укор“, коментира Паулина Гегова.

Пиесата „Джиджи и горските обитатели“ ще беше представена на 18ти септември от в паркчето на Джумаята в Пловдив.  Пиесата на тема #БезОтпадъци ще бъде представена още веднъж в парк Елит в ж.к. Тракия през октомври.

Сред останалите интересни локации е тази на Аварийно спасяване Пловдив, които поставиха шатра, под която ще правят обучения по даване на първа помощ и пожарогасене, а след тяхната акция на място, ще бъде инсталирана оборудвана аптечка и пожарогасител, като дарение за града и гражданите, които да се използват по предназначение при нужда.

На другите парко места, които бщха преобразени по време на Паркинг ден, пловдивчани ще могат да открият мини библиотека, представена от  от РИОСВ; интересни игри, свързани с теми от природата от Зелени Балкани;  Специално място, насочено към женската аудитория ще направят от Орифлейм, който ще имат кът за разкрасяване.

Историята на “_Място България”

              “_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене).   От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени места в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019.

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.

 Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. 

thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

No Comments

Post a Comment