Програма на сдружение BG Бъди активен

сметище

Нерегламентирано сметище бе почистено

Сметище с огромно количество отпадъци по пътя към Лолково беше почистено въпреки трудния достъп

Сметище, локализирано от Сдружение БГ Бъди активен и Аварийно спасяване Пловдив беше успешно разчистено. Огромно количество отпадъци от трудно достъпно дере намиращо се в близост до Пловдив, по пътя за село Лилково се превърна в цел на доброволците.  Почистването на нерегламентираното сметище е в партньорство с Община Родопи и КМД Пловдив. Дейностите са част от програмата _Място България, и инициативата Партньорство за красива и чиста България,  която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

Това не е първата подобна акция на организаторите от БГ Бъди активен. През изминалата 2020-та година, благодарение на “Партньорство за красива и чиста България”, част от _Място България, бяха извозени над 110 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в страната, отново в партньорство с местната власт и колекторските фирми.

“Въпросът с управлението на отпадъците стои пред цялото общество. Често обвиняваме системата за нейната неефективност, но рядко забелязваме, когато хора и фирми съзнателно и редовно изхвърлят огромни количества отпадъци в гори и природни защитени зони”, казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен – „Отговорността ни към природата е споделена и обща… защото всички ние сме отговорни за подобни неприятни гледки с мълчанието и незаинтересоваността, с безучастието и не ангажирането ни“.

Според сдружението това обединение на секторите, показва е нещата могат да се случват само когато осъзнаем нашата роля и работим заедно. Целта на подобни акции още е да се привлече вниманието към проблема с дългогодишната практика на ползване на  горите  и полетата като сметища и да се провокират тези, които хвърлят за да се замислят и да потърсят по-адекватни и законови алтернативи за отпадъците си. БГ Бъди активен продължава да работи в посока осъзнаване на личната на всеки гражданин, споделената отговорност на бизнес и администрация и повишаване нивото на информираност относно права и задължения на всеки един сектор.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

No Comments

Post a Comment