Програма на сдружение BG Бъди активен

POP-UP Park #безотпадъци в Силистра разДВИЖИ малки и големи

Едно изненадващо събитие разВЕДРИ много граждани на Силистра, които, прибирайки се вкъщи след края на работния ден, се „натъкнаха” на една нова и свежа инициатива-  „Изскачащия“ парк (POP-UP Park)

С паркът, нашите съмишленици в инициативата _Място България – СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ – гр. Силистра, отправиха вълнуваща покана към хора от всички възрасти, да практикуват спортни дейности на неочаквано място.Така, провокираха малки и големи да се движат повече и да преосмислят начина, по който използват публичните пространства.

Що е то „POP-UP Park“? 

Паркът представлява временно пространство,  озеленено с изкуствена трева и цветя; спортни уреди, игри и занимания; кът за отдих с барбарони; място за снимки и др. Една от мисиите на мобилния парк е да донесе допълнително зеленина в града и да предложи различни възможности за физическа активност.  С иновативния мобилен градски парк СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“-гр. Силистра цели да покаже как нетрадиционните градски пространства могат да бъдат използвани функционално и да провери нагласите на гражданите за физическа активност в градска среда. За пръв път в България POP-UP Park бе поставен в Пловдив през 2018 г. Сдружение „БГ Бъди активен“ в рамките на Седмицата на физическата активност и спорта MOVE Week.

Паркът ще „изскача“ в област Силистра по различни поводи и теми в партньорство с други институции и организации. Подобни иновативни краткосрочни инициативи могат да имат реално въздействие върху хората от града, както и да повдигнат въпроса за това как трябва да се проектира, изгражда и подобрява градската среда с мисъл за хората.

Интересен факт е, че Паркът ще „изскача“ в област Силистра по различни поводи и теми в партньорство с други институции и организации. Подобни иновативни краткосрочни инициативи могат да имат реално въздействие върху хората на града, както и да повдигнат въпроса за това как трябва да се проектира, изгражда и подобрява градската среда с мисъл за хората.

„Може би, именно затова и интересът към инициативата ни беше голям. Много хора се включиха в любими активности – някои решиха да спортуват , други да отдъхнат, а за по-малките посетители бяха интересни игрите от близкото минало като „Ластик”, „Плетеница с ръце“ и др. Имаше и занимания с рециклируеми отпадъци – „импровизиран боулинг“ от пластмасови бутилки и чаши и в тях успяха да се включат родители с деца. Благодарение на магазини “Цветелина”, събитието беше още по-зелено и разкрасено с живи цветя.“ – каза Димитър Караждов от сдружението.

Свежо лятно настроение създадоха и малките балеринки от “ЛиДенс” с ръководител Лидия Маркарян, които се включиха импровизирано с неимпровизирани спортни умения, пируети, “циганско колело”  и др. Неизменен елемент бяха и кошовете за разделно изхвърляне на отпадъци, като в края на събитието всичко бе надлежно събрано и предадено за рециклиране.

„Изскачащият“ парк е поредната инициатива по проект „Партньорство за красива и чиста България”, част от програмата _Място България на Сдружение „БГ Бъди активен“. Проектът обхваща градовете Силистра, Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Северното Черноморие.

No Comments

Post a Comment