Програма на сдружение BG Бъди активен

Ентусиасти почистват Залива на Водните кончета край Пловдив

Eдин от най-красивите и приятни пешеходни маршрути покрай река Марица в близост до Пловдив ще бъде почистен от доброволци на 19-ти септември.  Това ще бъде поредното събитие, част от кампанията JunkAround – серия почистващи събития на БГ Бъди активен, като това му издание ще се проведе съвместно с Клуба за водни приключения към Фондация Кентавър арт. Целта е да се насърчи доброволчеството сред младите хора, с оглед тяхното личностно и гражданско развитие и да се създаде връзка между тях и града.

Кампанията Junk Around е част от дългосрочната програма „_МЯСТО България“, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда.  В това издание сдружението си партнира с Клуба за водни приключения към Фондация Кентавър арт като мястото което ще бъде почистено е малко познато на пловдивчани – Заливът на Водните кончета или Заливът с пойните лебеди и се намира по горното течение на реката между Оризари и Пловдив  . ”Искаме да допринесем за добрата градска среда, и за това с радост се включихме в събитието на БГ Бъди активен. Подкрепяме с две ръце тяхната кауза за Пловдив #безотпадъци и смятаме че за тези няколко години през които работят под тепетата резултат има и то голям. Поздравяваме ги за всички инициативи, посветени на създаването на по-добри градски пространства и на активизиране на промяната в средата”, каза Константин Бандарев от Кентавър Арт.

“JunkAround” се превърна в истински магнит за въвличането на доброволци, предимно млади хора, които даряват време, труд, знания, ентусиазъм за каузата да живеем по-добре.Събитието вече бива разпознато от пловдивчани и това ни кара да гледаме позитивно на света и вярваме, че промяната вече се случва, с малки стъпки, но вече е в ход”, смята Зоя Георгиева от БГ Бъди активен.

В двата дни на мястото ще тече мини фестивалът “Трите острова…” – възможност за разхлада и спускане по реката с каяци. Програмата ще включва още тай-чи, йога, наблюдение на птици със Зелени Балкани и  къмпингуване

По време на почистващото събитие ще бъдат спазени противоепидемичните мерки.

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

 Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

Историята на “_Място България”

            “_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки  подхода на т.нар. placemaking (местоправене). Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.

thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

No Comments

Post a Comment