Програма на сдружение BG Бъди активен

Обявиха победителя в конкурса за превенция на замърсяването „Лесно на чисто“

Основната цел на конкурса е промяна на нагласите на основните замърсяващи групи

Стана ясен победителя в конкурса  за превенция на замърсяването, организиран от сдружение БГ Бъди активен. За да провокира гражданите по темата за общата ни отговорност към градските пространства, сдружението отправи покана към специалисти и ентусиасти, за разработка на концепция, с прилежаща криейтив част, която цели с ресурсите на визуалните и семантичните изкуства, да променя нагласите на една или няколко групи замърсяващи. Участниците имаха възможност да дадат своите предложения, в рамките на месец, след което експертно жури даде своите оценки

Оспорваното съревнование срещна ученици, студенти и млади професионалисти от цялата страна, с интереси в областта на дизайна и с силна гражданска позиция относно отговорността на всеки един към заобикалящата ни среда. Журито бе в състав:  Яна Якова, представител на 6 elements; Любомир Аламанов, представител на БДВО; Петър Галев, представител на Perceptica; Панайот Стефанов, Представител на списание НУЛА32; Даниела Гозманова, представител на Satelit Agency; Ивелина Василева, представител на Media cafe ; Иво Дернев, представител на  медия Под Tепето; Румяна Киризиева, представител БГ Бъди активен . Безапелационно наградата от парична сума в размер на 1000лв грабна Мартин Андреев с неговата идея за създаване на многопластова кампания с образователно-информационна цел и разработения от него пълен план за осъществяването й.

“Замърсяването е сериозен проблем и голяма част от българите го отчитат като такъв. В същото време обаче, живеем в среда, в която отпадъците са изобилни. Сдружението ни полага усилия именно в темата за превенция на замърсяването и промяна на нагласите на гражданите към заобикалящата ги среда, като се стреми да събуди у тях чувството за лична отговорност”, казва Зоя Георгиева от сдружението организатор. Основните проблемни групи граждани, които бяха зададени  в условието са най-често срещаните „цапащи видове“, на които се дължи замърсяването като: рибари, шофьори, футболни фенове, пушачи и др, а като проблемни локации бяха предложени училищния двор, спирките на градския транспорт, изоставени къщи, междублокови пространства, стадиони и пространствата около тях, крайбрежието и други.

Конкурсът “Лесно на чисто” е част от проекта Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма _Място България.

Повече информация и пълните правила на конкурса, вижте тук: https://thespot.bgbeactive.org/campaigns/

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

No Comments

Post a Comment