Програма на сдружение BG Бъди активен

Знаете ли какво е Plogging?

Знаете ли какво е плогинг(Plogging)?   „Picking + Jogging“

Света на спорта е толкова разнообразен. Много от нас предпочитат да спортуват на открито, практикувайки едно от първите усвоени в живота си действия – тичането. От 2007 насам в Швеция се развива нов спорт, който е екологично насочен и съчетава грижата за чиста и красива среда с движението и популятизира добрите практики. Това е така нареченото екологично бягане (eco – running) известно също и с термина – плогинг (Plogging – Picking + Jogging), съчетаващ събиране на отпадъци с джогинг. Това е инициатива, при която всички желаещи хора могат да почистят града си доброволно и това докато тичат и правят нещо добро за здравето си. Можете да намерите нови приятели докато влизате във форма. 

По време на тазгодишното издание на Европейската седмица на спорта – MOVEWeek в Пловдив, всички желаещи ще могат да станат участници в Plogging надпревара на територията на Младежки хълм по време на MoveWeekend – 29, 30 и 31 май.

plogging

„Не трябва да сте атлет, за да се включите в предизвикателството, а всеки със собствено темпо трябва да събере колкото може повече отпадъци от даден тип и с това да даде своя принос _Приключенско Място Младежки хълм да стане едно по-приятно за разходки, детски игри и спорт пространство, където хората да прекарват свободното си време.

Играта може да е семейна, с приятел, с колега или с непознат, човек, който също като вас има желание да потича за собственото си здраве и да почисти за здравето и на околните.“

Участниците стартират единично или по двойки от поляната на Младежки хълм, където ще бъде локализиран и главният пункт на цялото събитие. Участниците преминават през кратък инструктаж, свързан с маршрута и мерките за безопасност, като се раздават и необходимите материали – ръкавици или стик за събиране на отпадъци. След това участниците поемат по даден маршрут по тяхно желание, като могат да тичат из алеите в подножието на Младежки хълм или до самоя връх, като същевременно събират отпадъци от даден вид. 

Тазгодишното издание на MoveWeek отново е насочено към ангажирането на пловдивчани с преосмисляне на градската среда#БезОтпадъци, присъединпвайки се към дългосрочната програма на БГ Бъди активен – _МЯСТО България и инициативата „Партньорство за чиста и красива България“.

Събитието ще протече на две нива – физическо и дигитално, като през цялата седмица ще можете да се включите със свое видео как спортувате, ставайки част от най-голямата дигитална спортна библиотека – MOVEGym. Повече за това можете да намерите в Отворената покана в сайта на БГ Бъди активен.

No Comments

Post a Comment