Програма на сдружение BG Бъди активен

сливен

Плочата_Място Сливен

ℹ Mястото се намира точно на централния вход на Градската градина в гр. Сливен, в непосредствена близост (50 м) до източния край на главната пешеходна улица и Национална художествена гимназия “Димитър Добрович“.

💡Фокусът на интервенцията бе съществуващ пиедестал на огромна статуя на комунистическия лидер Владимир Ленин. Паметникът е бил премахнат и структурата в продължение на десетилетия остава във вида си преди реализирането на проекта – два огромни паралелепипеда, направени от кафяв камък. Дизайн предложението за преобразяване на структурата бе разработено от Националната художествена гимназия “Димитър Добрович”, включващо както учители, така и ученици. Трансформацията акцентира върху пребоядисване на пиедестала с цветен фон и изписване на фрази от известни български поеми с три различни размера на буквите. Фразите бяха избрани от местните жители, чрез публично гласуване по време на първия етап от проекта. Най-впечатляващият ефект на реализацията идва от факта, че отделните фрази могат да се четат само под точно определен ъгъл. Това създава много интересно и вълнуващо чувство, когато човек се разхожда покрай пиедестала и сам усети този ефект. Съответно на всеки няколко стъпки нова дума или фраза се разкрива пред ползвателя на пространството.

✅Освен това, в прилежащото озелененото пространство, бяха изградени и монтирани стойка за велосипеди и 14 места за сядане с артистичен дизайн. Те осигуряват подобрена възможност за ползвателите да се насладят на художествената интервенция на пиедестала, а също така предоставят допълнителната функционалност на пространството, с цел то да се превърне в място за събиране и осъществяване на социално-активни дейности от различни групи хора.

ℹВ Сливен  работихме с НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ”. На терен процесът ‘placemaking’  бе воден от урбаниста Ангел Бондов от сдружение |Не|Формално.

ℹ„_Място – Доброволчество с въздействие“ се ръководи от сдружение “БГ Бъди активен” и бе осъществен с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation

 

сливен

No Comments

Post a Comment