Програма на сдружение BG Бъди активен

Градската среда във Варна – как може да стане по-приветлива?

Като всяко урбанизирано населено място и Варна предлага на своите граждани градски паркове, площади, градинки и междублокови пространства, за да има къде да излязат на открито, да се раздвижат, да пообщуват или просто да релаксират. До колко тези социални пространства  в града са уютни и гостоприемни за хората обаче, и самите хора полагат ли грижи и усилия да допринесат за този уют? Какво всъщност е необходимо градските пространства да са приветливи и атрактивни, така че хората да ги възприемат като част от своя дом и да ги пазят?

Сдружение Пауър Джъмп години наред активно експериментира по темата с градските пространства във Варна и тяхното облагородяване с помощта на местните общности. През изминалата неделя – 24 юли, те влязоха в парк Елин Пелин във варненския кв. Христо Ботев заедно с над 50 местни жители, с помощта на които успяха да почистят и облагородят пространството. Те не просто почистиха и изнесоха натрупаните отпадъци. Ентусиастите успяха да подменят всички дъски на 8 стари, загнили и изпочупени пейки, както и да обновят останалите 10 по-нови пейки и футболните врати на спортното игрище, като ги изшкурят и боядисат в жълто. Има „тъмни“ кътчета в парка, занемарени от години, които в момента са преобразени.

Инициативата на Варненската организация и местните хора е само началото на проект, който цели да облагороди парка и да го направи по-приветстващ за общуването навън, движението и физическата активност, с което да допринесе за качеството на живот на местната общност. След серия от обсъждания с местните, се планира оформянето на детска и младежка зона за физическа активност, които с всяка година да се подобряват. Разбира се, всичко това трябва да се реализира след официално одобрение от Община Варна. Извън физическата намеса, Пауър Джъмп планират различна естетическа намеса в бъдеще и общностни събития, чрез които да привлекат местните и институции да имат отношение към парка и неговото развитие, както и да го припознаят като свой дом, за който да се грижат. 

Организаторите вярват, че колкото повече хората участват в създаването и поддържането на едно пространство, толкова по-ангажирани са в неговото опазване и поддържане. Сдружението търси в подобни инициативи симбиоза между активни местни граждани, институции и граждански организации, за да покаже, че добрата среда зависи от всички и е въпрос на добро партньорство. От екипа споделят, че искрено се надяват скоро да започнат да се включват и местни бизнеси в облагородяването на пространства, което ще направи процеса още по-успешен и ефективен, а ангажираността – по-голяма. За да изпратят силно послание към по-широката общественост в града относно градските пространства и тяхното преосмисляне, ентусиастите от Пауър Джъмп позиционираха през уикенда и жълта градска всекидневна в новосформираната пешеходна зона на крайбрежната алея. Това бе още една форма на послание от тяхна страна за отношение към градските зони като към дом и стимулирането на уюта в тях.

Всичко това се случва като част от проект PARK – Placemaking for Active Recreation Kit. Основната цел на проекта е да свърже създателите на места (градски дизайнери на местно ниво) и масовите спортни организации и професионалисти и в резултат на това да създаде общ пакет от решения („Инструментариум за създаване на място за физическа активност“), който ще поддържа и подобрява капацитета на двата сектора с цел подобрени програми и места, улесняващи физическата активност в урбанизираните райони. Проектът е международен, финансиран от европейската програма Еразъм+ Спорт и преминава под общото мото „Да излекуваме градовете си“.  В него партнират ключови организации с отношение по темите за стимулиране на физическата активност чрез адаптиране на градската среда:  експерти са сдружение БГ Бъди активен – България, ISCA – Международна асоциация за спорт и култура Дания, Placemaking Europe – Холандия, а дейностите на терен се реализират от малки спортни организации от Малта (MOVE Malta), Испания (DES) и Румъния (AJSPT Romania), които са с профила на варненското сдружение Пауър Джъмп, които са българския партньор на терен.

No Comments

Post a Comment