Програма на сдружение BG Бъди активен

Национална мрежа Placemaking Connected: Bulgaria обедини градските активисти в България

Стартът на мрежата беше отбелязан с едновременни акции за облагородяване на градски пространства в над 20 български града в неделя.

 

“Общността е експертът” — с това послание протече първият представителен национален форум за включващо градско развитие, който се проведе в София от 1 до 3 септември. Събитието събра близо 150 човека от различни български организации и градове и отбеляза старта на българската плейсмейкинг мрежа Placemaking Connected: Bulgaria. Занапред тя ще се развива като платформа за обмяна на опит и разпространение на добри практики в създаването и развитието на публични пространства с активното участие на общностите, които ги използват. Стартът на мрежата беше отбелязан в неделя със символична акция за едновременно облагородяване на градски места, в която се включиха десетки граждани в 20 български града. 

“Направихме първо събитие за placemaking в България преди пет години в Пловдив, като част от програмата на Европейска столица на културата, Пловдив 2019.“, разказва Ласка Ненова от БГ Бъди Активен и европейската мрежа Placemaking Europe. ”Тогава поканихме международни експерти да ни разкажат какво е това placemaking. Днес сме щастливи, че само пет години по-късно имаме пълна зала с български експерти, които променят средата, като активно създават и развиват все по-ангажирани с града си общности.” 

Над 150 граждани и експерти от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Попово и още десетки градове от България се включиха в конференцията, практическите работилници и акцията в неделя, а по същото време в Южен парк София се проведе и най-голямото досега издание на една от най-разпознаваемите placemaking инициативи у нас — Реките на града, която преобрази трайно бреговете на Перловска река край центъра за изкуство Топлоцентрала. В рамките на форума имаше и изложба на успешни български placemaking инициативи като трансформацията на Бизнес парк София, Зеленият ринг, акции в различни градове по проекта _Място България, акция в Таляна на Varna Spaces, Creative Placemaking with Youth в Пловдив и акциите Заедно за Бедечка. 

Как да създадем общност около градските пространства и как да работим по-добре с институциите, бяха основните теми, които се обсъждаха по време на форума. В дискусиите по темата взеха участие главният архитект на София Здравко Здравков, заместник-кмет по културата на Община Варна Ралица Герасимова, общинското предприятие за стратегическо и пространствено планиране Софияплан и много активисти от организации като Екипът на София, Съюза на урбанистите в България, Фондация Колективът, Капана в Пловдив, Таляна във Варна, Варуша Юг във Велико Търново, квАРТал, Varna Spaces, Посока Бургас, Творчески колектив “На улицата” от Стара Загора, Фондация Зелена линия София, Фондация Корен, Botanic Lab, btahaus, Чистилището, Център за социална визия, Фабрика за идеи, Ново архитектурно наследство, Сдружение за Слатина, Сдружение НеФормално и други. Всички те поставиха началото на българска мрежа за обмяна на опит, която ще подпомага местните екипи, ще организира следващи събития и ще се разпространява и налага успешни практики и политики. 

 

Организаторите от BG Бъди активен, агeнция Imp-Act и ГРАДОСКОП планират и следващо събитие Placemaking Connected: Balkans, koeто да срещне българските експерти с балканските им колеги. Осъществяването на форума беше подкрепен от Фонд Активни граждани, Еразъм+, Столична община, Бизнес парк София, Софияплан, Alternativi International, CDD, Light Factor и Fashion Days, а медиен партньор е БНТ. Събитието се проведе в прекрасната необитаема сграда на Сточна гара —  част от дългосрочната placemaking инициатива на ГРАДОСКОП Зеленият преход на гарите. 


За BG Be Active
BG Бъди активен е колектив от хора и организации, които дават алтернативни решения на съществуващи проблеми чрез създаване на концепции, ресурси и връзка на национално и международно ниво. BG Бъди активен е член на International Sport and Culture Association, както и на Placemaking Europe (основателят на сдружението, Ласка Ненова е учредителен член на борда на организацията). Сдружението е официален партньор на  New European Bauhaus Partner  и World Urban Campaign partner 

За ГРАДОСКОП
ГРАДОСКОП е мултидисциплинарна колаборация на различни експерти с фокус върху устойчивото и включващо градско развитие. Екипът работим работи по проекти и инициативи за обживяване на индустриални и неактивно използвани градски пространства, като популяризира и налага съвременни, включващи и устойчиви процеси в градското планиране и управление. 

За Imp-Act Agency
Imp-Act е комуникационна агенция за устойчиво развитие и градска култура. Екипът и се състои от експерти с дългогодишен опит в публичните и корпоративни комуникации и редица инициативи за подобряване на живота в градовете. Разработват професионални комуникационни стратегии и кампании, които оставят позитивен отпечатък и от които печелят едновременно бизнеса, хората и градовете, в които живеем.

Проект “Квартална демокрация в градските общности“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 160 000.00 €, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект Квартална демокрация в градските общности е да допринесе за демокрацията в общността и да укрепи демократичната култура и гражданското съзнание на общностно ниво.
Спорт #БезОтпадъци (Sport #WithoutWaste) се финансира по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. Координатор на проекта на европейско ниво е Сдружение BG Бъди активен

No Comments

Post a Comment