Програма на сдружение BG Бъди активен

Петте най-често срещани грешки при рециклиране

Какво можем да рециклираме и какво не? Рециклирай правилно!

Нeпрaвилнoтo рeциклирaнe мoжe дa дoнece примecи, кoитo дa ce влoшaт кaчecтвoтo нa рeциклирaния мaтeриaл. Дoбрaтa нoвинa e, чe прaвилнoтo рeциклирaнe нe изиcквa ocoбeни уcилия. За да ти помогнем да рециклираш правилно, подготвихме няколко примера за отпадъци, които често попадат в цветните контейнери, но НЕ МОГАТ да се рециклират:

#1 Салфетки, кухненската хартия и носни кърпички

Дори и неизползвани или “само мокри”, тези отпадъци се водят битови и се изхвърлят в сивите контейнери. Хартията, от която са направени, е вече негоден за преработка и повторно използване материал, затова не бива да ги изхвърляш в синия контейнер. Относно мокрите кърпички – освен че не могат да се рециклират, те съдържат и пластмасови влакна, които забавят значително процесът им на разграждане. Затова се замисли дали наистина имаш нужда от тях и използвай техни алтернативи като влажна тоалетна хартия, която е биоразградима, или дезинфекциращ гел за ръце, който стига за по-дълго време и чиято опаковка се рециклира.

#2 Омазнени картонени кутии

Поръчваш си пица, хапваш си я с удоволствие и ти хрумва прекрасната идея да я рециклираш… Да, ама не. За съжаление, ще трябва да те разочароваме с факта, че омазнени картонени опаковки също не могат да се рециклират. Препоръчваме ти да си сготвиш вкъщи или да си хапнеш в самото заведение. Разбира се, ако не са замърсени, може да сгънеш добре картонените опаковки и спокойно да ги изхвърлиш в синия контейнер за рециклиране.

#3 Сламки

Сламките са направени от материал, който на теория може да бъде рециклиран, но на практика те са прекалено леки. Това затруднява тяхното сортиране в центровете за рециклиране и те не само не се рециклират, но и често пречат на останалите пластмасови отпадъци да бъдат преработени. Пропусни сламката в ежедневието си, а ако наистина държиш да пиеш питието си със сламка, избери такава за многократна употреба (има много варианти от метал, които вървят с малка четчица за почистване).

#4 Счупени чаши и чинии

Дори и да не са счупени, те не трябва да се изхвърлят в зеления контейнер. Стъклото им се различава като характеристики от това на стъклените бутилки и буркани (които се рециклират) и затруднява процеса на преработване в заводите. Същото важи и за порцелана, изделия от огнеупорно стъкло, крушки, прозорци, огледала и автомобилни стъкла.

#5 Угарки

Фасовете не само че не могат да се рециклират, но могат да доведат до запалване на отпадъците в контейнера, а при горенето на пластмаса в атмосферата се отделят токсични газове, изключително вредни както за околната среда, така и за човека. Угарката на цигарата представлява най-вече нейният филтър, който не е биоразградим, затова, ако си пушач, винаги изхвърляй фаса си в предназначените за това кошчета.

За още полезни съвети следете сайта на _Място България

No Comments

Post a Comment