Програма на сдружение BG Бъди активен

“Партньорство за красива и чиста среда” продължава своите дейности и през 2021-ва!

Една от целите на  „Партньорство за красива и чиста България“ през 2021-ва е да се повиши нивото на гражданската активност и отговорност по темите за замърсяване, почистване и облагородяване на публични пространства. Друга важна насока е провеждането на инициативи за намаляване и рециклиране на отпадъците, като един от акцентите през тази година  ще бъдат водните басейни -тяхното опазване от замърсяване и дейности по почистването им

През 2021-ва отново акцент в програмата ще бъдат партньорствата!  Целта  на сдружение БГ Бъди активен е да реализира нови идеи, посветени на активизиране на хората и обществото, повишаване на информираността по темата за опазване и подобряване на околната среда като си апртнираме с НПО сектора, бизнеса и администрацията.

партньорство

През изминалата година сдружение БГ Бъди активен обедини чрез проекта “Партньорство за красива и чиста България”  мрежа от 15 организации, които се заеха с нелеката задача да изградят активно гражданско общество в няколко града. Пловдив, Варна, Шумен, Силистра и Добрич смело поеха по пътя на преосмисляне отношението към градската среда и природата, а техният пример се оказа заразителен и през годината към тях се присъединиха и по-малки градове и села като Марково, Куртово Конаре, Калофер, Асеновград, Езерец, Дулово.

През 2020-та, с проекта „Партньорство за красива и чиста България“, част от дългосрочната програма _Място България, успя да:

 1. Превърне занемарените пространства в цветни и приятни за почивка градини и места чрез тактически урбанизъм и Placemaking и чрез въвличане на общностите.
 2. Показа че отпадъците могат да живеят втори живот, когато ги рециклираме
 3. Почисти и спести на природата 120 000 кг отпадъци
 4. Подкрепи 17 културни събития, като им помогнахме да се присъединят към семейството на Събития #БезОтпадъци
 5. Реализира над 60 успешни партньорствас НПО сектора и над 20 партньорства с публични институции и администрации
 6. Провокирам общата публика и участници по събития, чрез силата на Guerilla marketing, да се замислят повече по темата с отпадъците, които генерират, и по-конкретно фасовете и малките дребни боклуци, които всички подценяваме, заради малкия им размер.
 7. Реализира 846 публикациив медии, което се равнява до над 4 млн души. благодарение на интересните инициативи
 8. Достигне над 3млн. душис каузата #БезОтпадъци чрез мащабни дигитални кампании в социалните мрежи достигна над 3млн. души с каузата #БезОтпадъци
 9. Създаде информация и ресурси за справяне с предизвикателствата за предотвратяване и рециклиране на отпадъци до нашата мрежа от над 400 училища

„Щастливи сме, че в сътрудничество с местните общини и местните компании за управление на отпадъците, успяхме да премахнем около 110 000 кг. от планината в близост до село Марково, а във Варна, заедно с местни партньори успяхме да изкараме от природата над 3000 кг. на отпадъци, събрани от райони на диви и труднодостъпни плажове и подводни акции. През 2021г. ще продължим да работим в посока идентифициране на незаконни сметища, сигнализиране и апел към местните власти за дългосрочно справяне с отпадъците на проблемните места. По този начин целим превъзпитание и информиране на населението за негативното въздействие на отпадъците върху околната среда.„, казва Зоя Георгиева, проектен мениджър на сдружение БГ Бъди активен

През 2021-ва, проектът ще се реализира отново в няколко български града -Езерец, Варна, Добрич, Силистра, Пловдив и други, а акипът ни, с подкрепата на дългогодишните ни партньори, е готов да реализира нови идеи, посветени на активизиране на хората и обществото, повишаване на информираността по темата за опазване и подобряване на околната среда. Ако желаете да реализираме съвместно идея свържете се с нас!

силистра почистване

Каузата за чиста градска среда е по-близо, а промяната изглежда все по-възможна 

Според изследване на Института за финансови проучвания и иновации в Пловдив, проведено през 2020-та, гражданите като цяло са убедени във важността на своите лични усилия за опазване на околната среда, като едва 3% заявят, че техните лични усилия нямат никакво значение за подобряване на околната среда. Интересен с отговорът на въпроса: „Колко често гражданите реагират когато станат свидетели на изхвърляне на отпадъци?“, който рязко контрастира с предното твърдение. Резултатите за шестте града показват, че САМО около една шеста от гражданите (15,4%) реагират често на такива прояви, а едва 3,7% го правят редовно. Повече от една трета от тях (36,7%) никога не реагират на такива прояви. Това оставя отворен отговорът на въпроса: Вярват или не, гражданите че всичко зависи от тях и осмеляват ли се да посочат и критикуват виновника?

Според цитираното проучване за град Пловдив и сравнението му с предишно такова от програмата Аз, Ти, Пловдив! през 2019, на отговора на въпроса: „Колко често според вас роднини, приятели и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или сред природата: Опаковки от закуски, кроасани, шоколад “ може да бъде отчетен спад с 5,6% като през 2019 г. 11,3% от анкетираните се самодекларират, че често изхвърлят боклука си, което намалява до 5,7% през 2020 г. Докладът посочва още по-сериозно намаление от 9,7% в изхвърлянето на отпадъци свързани от вида пластмасови бутилки и консерви. През 2019 г.  13,7% от анкетираните се самодекларират, а през 2020 г. процентът вече е спаднал до 4%.

партньорство
партньорство
партньорство

Дори когато си мислим, че нашите стъпки към промяната са прекалено малки, те също имат смисъл. Приоритет в дейностите по _Място – Партньорство за красива и чиста България,  остава превенцията на замърсяването. Програмата продължава да работи в посока на това за превенция да се говори повече, да бъде тема в училище и в други образователни дейности.

Истината е, че много малко е нужно, за да бъде нашият свят по-чист.

Просто:

 • Да изхвърляме отпадъците си на правилните места
 • Да научим децата си как да използва различните видове контейнери
 • Да не забравяме, че мястото на боклука не е сред природата и в градската среда

 

Отговорността е обща и единствено обединени можем да се справим с проблема.

 

Нашите действия тук и сега са тези, които променят. Всичко започва оттук – от мен, от теб, от малката улица, от крайния квартал, стига до центъра, до друг град, страна или континент. Нашите ежедневни малки действия днес и тук, правят промяната възможна – утре и навсякъде.

_Място България – правим #промянатавъзможна и през 2021-ва!

 

*Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока Кола

No Comments

Post a Comment