Програма на сдружение BG Бъди активен

ПАРТНЬОРСТВО ЗА КРАСИВА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ 2020

“Партньорство за красива и чиста България” е гражданска инициатива за облагородяване на публични пространства, която се осъществи 2020 г.  в пет града – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. През 2020 година към програмата се  присъедини и гр. Асеновград, както и по-малки населени места – Марково, Езерец, Куртово, Калофер

Проектът „Партньорство за красива и чиста България“ имаше за цел да ​​разшири групата на активистите борещи се за каузата #безотпадъци в партньорските населени места, a по този начин да допринесе за общата визия за намаляване отпадъците в българските градове, увеличаване на разделното събиране, подобряване на нивата на рециклиране  и подобряване на обществените пространства за здравословна среда без отпадъци.

Място България

С партньори от различни населени места променихме облика на различни публични пространства в малки и големи градове в България. Създадените _Места се превърнаха в ключови точки за живот и почивка за местните общности, активизираха хората, вдъхновиха чувството за гражданска отговорност и промениха облика на кварталите. Да, не всичко вървеше вървеше по мед и масло.

Покрай новите Места не липсваха трудности, неразбирателства, дори и вандалски прояви, но ние вярваме, че с добрия пример, съвместна работа и постоянство, процесите, съпровождащи положителните промени, са лесно осъществими – дори заразителни. Колкото повече хора участват в реализирането на промяната – толкова по-устойчива ще бъде тя.

Място България

РЕЗУЛТАТИ

партньорство

През 2020г. инициативата _Партньорство за красива и чиста България достигна и направи промяната възможна в малки и големи населени места.

Дейности:

 • Почиствания на: паркове, междублокови пространства, реки, плажове и др., според града и спецификата на партньора. Фокус към морето направиха участващите черноморски градове, фокус към реките – дунавски градове и други участващи градове на речни корита.
 • Обновяване на градски пространства чрез тактически урбанизъм и Placemaking и чрез въвличане на общностите. 
 • Поставяне на контейнери за рециклиране или друго контейнери за отпадъци според нуждите на местната общност – фокус паркове и междублокови пространства.
 • Стартиране на игри насърчаващи рециклирането и чистата среда – “Отпадъци за изкуство” и поставяне на инсталации на тази тема
 • Координиране на доброволческа програма – фокус „Град без отпадъци“

КАКВО ПОСТИГНАХМЕ ПРЕЗ 2020-ТА

 • Заедно успяхме да превърнем занемарените пространства в цветни и приятни за почивка градини и места чрез тактически урбанизъм и Placemaking и чрез въвличане на общностите.
 • Показахме, че отпадъците могат да живеят втори живот, когато ги рециклираме
 • Почистихме и спестихме на природата 120 000 кг отпадъци
 • Подкрепихме 17 културни събития, като им помогнахме да се присъединят към семейството на Събития #БезОтпадъци
 • Реализирахме над 60 успешни партньорства с НПО сектора и над 20 партньорства с публични институции и администрации
 • Чрез силата на Guerilla marketing – ние успяхме да  провокираме общата публика и участници по събития, за да се замислят повече по темата с отпадъците, които генерират, и по-конкретно фасовете и малките дребни боклуци, които всички подценяваме, заради малкия им размер.
 • Благодарение на интересните инициативи влязохме в 144 различни медии от цялата страна с 838 публикации в тях, което се равнява до над 4 млн души.
 • Чрез мащабни дигитални кампании в социалните мрежи докоснахме над 3млн. души с каузата #БезОтпадъци
 • В рамките на проекта се насочихме към училищата, защото те са в основата на промяната. Отговорното дете става отговорен възрастен. Изпратихме информация и ресурси за справяне с предизвикателствата за предотвратяване и рециклиране на отпадъци до нашата мрежа от над 400 училища
 • В сътрудничество с местните общини и местните компании за управление на отпадъците, успяхме да премахнем около 110 000 кг. от планината в близост до село Марково, а във Варна, заедно с местни партньори успяхме да изкараме от природата над 3000 кг. на отпадъци, събрани от райони на диви и труднодостъпни плажове и подводни акции. През 2021г. ще продължим да работим в посока идентифициране на незаконни сметища, сигнализиране и апел към местните власти за дългосрочно справяне с отпадъците на проблемните места. По този начин целим превъзпитание и информиране на населението за негативното въздействие на отпадъците върху околната среда.
 • Най-важното и безценното за нас остават успешните, дълготрайни и устойчиви партньорства! Само  когато работим ЗАЕДНО можем да направим #ПромянатаВъзможна
Placemaking Plovdiv

В Пловдив инициативити в програмата Партньорство за чиста и красива среда протичат под знака _Място Пловдив #БезОтпадъци!

Всички дейности през 2021 година са продължение на инициативата от 2020г и програмата Аз, Ти, Пловдивот 2019г.! Дейностите в Пловдив се водят отново от сдружение БГ Бъди активен – в партньорство с ЕкоПак, Община Пловдив, Дирекция Екология, организации, НПО, бизнес сектора, образователни институции, както и районни кметства.
Предстоят ни различни акции и намеси, свързани с опазване, облагородяване и почистване на градската среда. Особено внимание обръщаме отново на речните крайбрежия, кампании за рециклиране, почистване на градската среда и поддържането на местата, които заедно с хората сме облагородили чрез placemaking намеси.

БГ Бъди активен работи от 2011 година за създаване на активно гражданско общество. Приемаме себе си като социален стартъп, чрез който предизвикваме промяната в нашето общество и създаваме реалност, която отговаря на визията ни за по-добро бъдеще!

Ще се радваме да се свържете с нас на [email protected] – с вашите идеи за места за почистване, места за разкрасяване, събития за рециклиране, арт събития и всякакви други идеи как  може да направим града си по-красив, чист и още по-обединен

В нашата работа приоритизираме нашите стратегически цели за:

 • Активни общества
 • Публични пространства
 • Активни хора
 • Активни системи

 

Разберете повече за нас и нашите дейности на: www.bgbeactive.org

През 2020г., във Варна работихме с пет организации. Всички те допринесоха към проекта чрез специфичната си експертиза. Във Варна _Място Варна се координира от Нора Стефанова – член на БГ Бъди Активен.

Морски клуб

Приятели на морето – Варна

Морски клуб „Приятели на морето“ – Варна е създаден през Декември 1996 година от приятели и съмишленици, имащи отношение към морската проблематика и професии. Членовете на клуба, които са повече от 40 човека, са по различен начин свързани с морето. Те са водолази (спортни и професионални), подводни фотографи, морски еколози, навигатори, ветроходци и други. Членовете на клуба работят по различни проекти свързани: опазване чистотата на морето и крайбрежието, съхраняване на подводното био разнообразие, изследване на подводни археологически обекти.

Организацията е обединена от мисията за популяризиране и развитие на добрите морски традиции, като възпитават младите хора в дух на отговорност и ангажираност към проблемите на околната среда и устойчивото развитие.

Като организация с традиции в опазването на Черно Море и възпитаване на отношение към него, в инициативата Място България, Морският клуб се ангажира с провеждането на серия от информационни кампании с доброволци сред плажуващи през лятото, комбинирани с плажни и подводни почиствания, както и фото-конкурс на тема „Морето не е за една ваканция“. 

POWER JUMP

Club Power Jump Bulgaria е динамично развиващ се клуб за екстремни спортове и улични изкуства. Водени от желанието си за неповторими екстремни емоции и адреналин, група професионалисти създават организацията през 2009 г. в град Варна. 

Предвид опита на сдружението в организиране на събития, в рамките на проекта Място България, организацията ще подпомага дейности, свързани с обезпечаването на ключови културни и социални събития във Варна и региона с мобилна точка за разделно събиране на отпадъци, ще ангажира организаторите на събития по направленичето Събитие #БезОтпадъци. 

Извън дейностите за разделно събиране на отпадъци, Пауър Джъмп ще продължи да надгражда на местно ниво дейността на БГ Бъди активен в пресъздаване на градски пространства с участието на местните общности, базирано на принципите на placemaking.

MayDay

Фондация „Мейдей” е основана през 1998 г. с цел да организира и подкрепя различни граждански инициативи, най-вече в сферата на опазването на околната среда и развитието на местните общности. От основаването си досега фондация „Мейдей” работи по проблемите с чистотата на крайбрежната зона и морето /кампания „Спасители на плажа”/, популяризира употребата на рециклирана офис хартия /кампания „Феникс”/ и въвеждането на различни форми на енергийна ефективност, ограничаване употребата на Генно-модифицирани организми и дебат за употребата на екологичен транспорт в България. Фондацията участва активно в разработването на местни политики за опазване на околната среда, предоставя консултации и информации с цел развитието на гражданския сектор в България. 

В рамките на проекта, като нов партньор на БГ Бъди Активен, Фондация Мейдей ще се ангажира с практически общностни дейности за рециклиране и пресъздаване на предмети и места. Организацията ще бъде партньор на Пауър Джъмп в процеса по пресъздаване на градски пространства.

СНЦ ДЕДАЛ – Варна

Учредители на сдружението са известни варненски художници, фотографи, музиканти, журналисти, ценители и съмишленици на изкуството. Целта на сдружението е създаване и функциониране на социалена средаза хора в сферата на изкуствата – среда стимулираща развитието на деца, младежи и девойки в неравностойно положение, както и на млади творци. Сдружението инициира и провежда на нестандартни пърформанси, изложби, фестивали (международния фестивал за късометражно кино Карантината ), творчески срещи и школи по изкуствата. 

Създателите на школата по изкуства за деца и младежи Дедал ще използват изкуството като инструмент, през който да изпратят посланието си към общностите на Варна, Русе и Добрич за опазване на моретата и реките – едно от основните направления на Място България през 2020

Muzza Ltd.

Муза е основана на убеждението, че всяка организация е толкова добра, колкото и нейните хора. Създадена и ръководена от Нора Стефанова, Muzza съчетава практически знания и експертиза в бизнеса, гражданския и публичния сектор, сложно обединени от решения, ориентирани към хората.

  Нора има дългогодишен практически опит в разработването и координирането на публични и бизнес проекти в областта на изграждането на капацитет на организации, екипи и лица, застъпничество, обучение на възрастни и неформално образование, както и в процеса на привличане и развитие на таланти в България и чужбина. Има над 10 години опит в наставничество на чуждестранни граждани, работещи по дългосрочни проекти в България. Нейният корпоративен опит е свързан с организационно консултиране, работещо главно с големи производствени предприятия, подпомагайки ги в процесите на оптимизация, повишаване на ефективността на работа на техните екипи, развитие на компетенции и взаимоотношения на мениджърите и подобряване на работния климат.

  Като част от Muzza, Нора използва знанията и опита на гъвкав екип от независими професионалисти, които всички заедно предоставят цялостен опит в управлението на проекти за човешки ресурси.

Като член на БГ Бъди активен, Нора Стефанова е координатор на инициативата _Място България за Варна и североизточна България. 

Placemaking Dobrich

В Добрич си партнираме с три организации. Всички инициативи ще бъдат под името _Място Добрич. Всяка партньорска организация ще допринесе за основните цели на проекта, а именно:

 • Подобряване на нивата на рециклиране в Добрич
 • Превенция на замърсяването на градски пространства
 • Разкрасяване и оболагородяване на градски пространства

Трите организации, с които ще работим в Добрич са:

Зеленият пламък

Ние сме „Зеленият пламък” – Сдружение с нестопанска цел, което работи активно с младежи, търсещи промяна в средата около тях и възможности за развитие.

Работим с местни и международни партньори на теми като: Устойчивост и устойчив начин на живот, Екология, Права на човека, Неформално образование, Изкуства и занаяти и Placemaking.

В проект „Партньорство за чиста и красива среда“ ще участваме със следните инициативи: 

 •  Почиствания с траш патрул
 • Обновяване на градски пространства чрез тактически урбанизъм и Placemaking и чрез въвличане на общности
 • Стартиране на игри насърчаващи рециклирането и чистата среда
 • Ще организираме поне 5 работилници на тема рециклиране и повторно използване на ресурси
 • Координиране на доброволческа програма „Зелен супер герой“
 • Организиране на поредица от семинари, включващи в себе си множество методики от БГБА и методики, които служат за измерване на нагласите на обществото, консумацията на индивидуално ниво, признаци, отчитащи грешки в разбиранията за околната среда и законите, които се уреждат от държавата, свързани с това.
 • Продължаваме практиката с прожекции на поредицата – Зелено кино-  и обвързването на цялата инициатива с документалните филми, отнасящи се до екология + дискусия за глобалните климатични проблеми.
Ако искате да сте част от пламъка на бъдещето, пишете ни!
+359 898 98 14 18

ДоброЖънци

Ние сме ДоброЖънци.
Живеем за идеята „Чиста околна среда, чиста душа, чисти отношения“. От три години развиваме дейност в нашия град Добрич, където вече сме популярни. Готови сме за трета година да обединим усилия с БГ Бъди активен и с нашите приятели от други местни сдружения, и да популяризираме идеята на проект „Мястото“ – да привличаме последователи на гражданската активност.
Устойчивост на нашата активност по проект „Мястото“ постигаме като поддържаме връзка с най-активните квартални представители от миналите обекти.

Нашите активност в рамките на проект „Партньорство за красива и чиста среда“ ще бъдат:

 • „Игри и оборка“ в мястото с най-голяма намеса от наша страна – кв.Иглика в рамките на 3 месеца
 • Фестивал „Доброжънци“
 • Зелена „Кино-зона“ – Placemaking интервенция

Черноморски център за развитие

Черноморски център за развитие е една от водещите неправителствени организации в Добрич, създадена като независима организация през 2011 г. и член на най-старата професионална организация в България – Научни и технически съюзи, датираща от 1893 г.

ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ:

Чрез образование осигуряваме възможности за специалисти в различни икономически отрасли, гимназисти, заети и безработни да подобрят квалификацията си и да разширят знанията си.

Стимулираме творческия потенциал на специалистите чрез осигуряване на форум за обсъждане и решаване на местни проблеми чрез семинари.

 • Организираме местни мероприятия с други НПО-та и местни общности.
 • Спомагаме подготовката и управлението на проекти на местни компании и фирми.
 • Професионални консултации с адвокати относно правата на копиране и фирмени сделки.

ОРГАНИЗИРАМЕ:

 • Ден на науката в училище;
 • Семинар: Нови технологии – нови предизвикателства;
 • Събитие: Да почистим Добрич за един ден.

 

 

Конкретни цели на ЧЦР в рамките на проекта „Партньорство за чиста и красива среда“ 

А/ повишаване на гражданската активност и отговорно отношение към екологичните проблеми, както и разширяване на познанията по екология и зелена икономика на над 200 ученици от първи и втори гимназиален етап на училища в гр. Добрич в рамките „Референдум” с местни предприемачи и местната власт на тема „Зелена икономика в най- зеления град на България”;

Б/ повишаване на информираността и мотивиране на местната общност за намаляване на консумацията, повторна употреба и рециклиране на предмети от бита чрез промоция на онлайн приложение на ЧЦР за карта на местните занаятчийски работилнички, разработване на онлайн сайт „Зелена икономика в най-зеления град на България”, с работно заглавие „Зелен Добрич” и Наръчник за работа в часа на класа в началния етап на училище- „Зелен Добрич”;

С/ Развитие на „Ябълката_място” чрез физическа намеса- изработване и монтаж на кръгла пейка, на мястото на провеждане на ежегодния фестивал „Ябълката_фест”.

В Шумен ще работим с фондация „Подобри“ и Младежки съвет Шумен – наши дългогодишни парньори в кампанията „Да раздвижим България“ и проект _Място 2018. През 2019 година пилотирахме първите инициативи за красива и чиста среда в Шумен.

Фондация Подобри

Фондация, която се стреми да търси и предлага решения, с които да подобрява средата в няколко направления:
Гражданска активност, Предприемачество, Устойчивост, Активен начин на живот, Създаване на креативни публични пространства и Иновации.

В Силистра ще работим отново с нашите приятели от сдружение „Дурусторум-Дръстър-Силистра“. Те ще допринесат към партньорството със специфичната си експертиза за работа с местната общност, както и ще продължат работата по една от звездите на нашите първи placemaking (местоправене) инициативи Самолета Място.

СНЦ „Дуросторум – Дръстър – Силистра” = ДДС =
„Дела с Добавена Стойност”

В идеите ни се сливат всички линии на човешкото съществуване, обхванали в себе си най-ценното от миналото и настоящето на човешката история, обединили в мисъл Съзидание и Творчество. Черпейки от огромния заряд на действителността, сме устремени към бъдещето чрез духовно усъвършенстване и еволюционно движение напред.

Целта ни е да обединяваме усилия във всяко трудно, но заслужаващо си начинание и заедно да изпитваме удовлетворение и гордост от постигнатото, да се стараем към повече, защото можем и го доказваме всеки ден.

Щастливи сме, че имаме възможност ЗАЕДНО да инициираме, създаваме, участваме в съвместни и благотворителни прояви и събития.

Ако имате желание да сте Добротворец, присъединете се към нашия екип с идеи или доброволческо участие към предстоящите проекти на Сдружението.

Ще споделим ЗАЕДНО усещането за личностно удовлетворение и положителна промяна в обществото ни.

ЗАЕДНО сме!

#ДуросторумДръстърСилистра

Включи се и ти в акции по почистване, рециклиране или обновяване:

ПОДКРЕПА

„Партньорство за красива и чиста България“ се реализира с подкрепата на Фондация Кока-Кола – партньор, с който от 2014г. работим в името на позитивнте промени.

coca cola foundation

МЕНТОР

Keep America Beautiful (KAB /„Да запазим Америка красива“)  една от най-големите и опитни граждански организации в САЩ. Хелън Лоуман президент и CEO на органзиацията, отправи специално видеообръщение към гостите на Форум Град #БезОтпадъци  и обяви началото на сътрудничество между американската организация и сдружение БГ Бъди активен в областта на обмяна на опит и ресурси, посветени на гражданското включване и опазването на околната среда.

Keep America Beautiful  е ментор на проекта _Място България през 2020/2021

footer

[rev_slider_vc alias=“thespotdropdown“]