паркинг ден

Наръчник за ПАРК(инг) ДЕН

На 13 септември 2019г. за пръв път в Пловдив се проведе PARK(ing) Day – глобално, ежегодно събитие, в което граждани, артисти, активисти, обществени и частни организации си партнират в преобразяването на паркоместа, като ги  превръща в публични градски пространства. 

PARK(ing) Day насочва вниманието към нуждата от повече градски места, които имат свободен и отворен достъп, където местните общности имат пряк достъп до културни събития и инициативи, с които да подобрят качеството на живот в града.

Проектът стартира през 2005 г. по идея студио Rebar в Сан Франциско и бързо се развива, превръщайки се в световно движение. В България хепънингът се провежда от 2011 г. насам и се осъществява от Фондация „Кредо БонумПрез 2019г.,  БГ Бъди активен също се присъедини към това вълнуващо събитие, представяйки платформата Аз, Ти, Пловдив!(- за Чиста ЕСК Пловдив 2019)

паркинг ден

Първият PARK(ing) Day в Пловдив беше интересен и разнообразен! Паркоместа бяха преобразени на улиците Х. Г. Данов и ул. Отец Паисий. Сътрудници и доброволци на платформата Аз, Ти, Пловдив!, позиционираха своя #БезОтпадъци “паркинг” и поставиха акцент върху темата.

#БезОтпадъци е едно от четирите направления, по които Аз, Ти, Пловдив! работи. По време на ПАРКинг ДЕН, отпадъците разбира се бяха събирани разделно.  ПаркоМЯСТОто, се радваше на интерес от страна на граждани, които се включиха в образователни инициативи, свързани с рециклиране и намаляване на отпадъците и получиха полезна информация по темата.

 Доброволците на Аз, Ти, Пловдив! предоставиха на всички участващи организации сертификати и специални кошчета за разделно събиране на отпадъци. Всички те обещаха да спазват принципите на разделно събиране и рециклиране в офисите си.

паркинг ден
паркинг ден

За да спомогнем за максимален успех на вашия ПАРК проект, разработихме този удобен наръчник. Прочетете го внимателно и го носете със себе си за бърза справка, докато се занимавате с планирането на вашия ПАРК.

Рискувайте – изтеглете наръчника. Изглежда, че имате сериозен интерес за преобразяване на почасово паркомясто? Чудесно! Поздравления и благодарности за проявения интерес относно изграждането на ПАРК(инг) място в местния градски контекст!

1 Comment

Post a Comment

X