Програма на сдружение BG Бъди активен

облагородяване

Облагородяване на Сахат Тепе – Галерия

Активисти, доброволци, граждани, НПО организации и местна администрация се обединиха, за да направят Данов хълм по-приятно и по-чисто място. Над 100 човека се вклюиха в дейности по облагородяване на Сахат тепе., След като през изминалите месеци бяха направени няколко оборки на хълма и той бе изчистен от отпадъци. Организатори на инициативата са сдружение БГ Бъди активен и Община Пловдив, район „Централен“, ОП „Градини и паркове“, Free Plovdiv Tour, „Аварийно спасяване Пловдив“ . Акцията ще се проведе в съботния ден -15 май, от 10,00 часа и беше отворена за всеки желаещ.

“Чрез акцията ще направим поредните значими стъпки към връщането облика на Сахат тепе - такова, каквото е било по времето на Шевалас. За това обаче ще са нужни и време и усилия - не само от страна на Общината, но и от гражданите. Ще се радваме всички, хора, които имат отношение към тепето да се включат на 15 май.Радваме се, че отново зад идеята и каузата се обединиха толкова много организации, граждани и администрация. Градът е това, което хората създават, и основната цел в работата на ``БГ Бъди активен`` е осъзнаването на личната роля, която всеки един от нас носи, за това, градската среда да изглежда приятно.“``, казва Гергана Ангелова от сдружение ``БГ Бъди активен``.

Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, преминава на няколко етапа – почистване на пространството от отпадъци, разширяване на напоителната система и залесяване. В самото начало на дейностите на хълма бе осъществена „Разходката на Джейн“, по време на която бяха набелязани проблемните зони а всеки участник имаше възможността да се разходи и да даде своите предложения за промяна на настоящия облик на тепето. Експерти и активисти споделиха своите възгледи и идеи за облагородяване. В дейностите, които са предвидени влизат: отваряне на водоскоците; отваряне на стълбищата; разчистване на алеите от предварително изрязани храсти и клони

``В последната половин година работим активно за това Сахат тепе да се превърне в едно по-красиво и приятно място. Възстановихме подпорната стена и монтирахме художествено осветление, а сега е поредният етап от социализацията на Дановия хълм – дейности по почистване, облагородяване и разкрасяване. Очаквам той да бъде възроден като символ на Пловдив, който да привлича пловдивчани и туристи. Хълмът има великолепна гледка към Античния театър и съм сигурен че е неоценен от много от нас, а това е голям пропуск“, коментира кметът на район ``Централен“ Георги Стаменов.

Тепето, което е непосредствено до Главната, предлага уникална панорама към цял Пловдив. Часовниковата кула е издигната през 16 век и е една от най-старите в Източна Европа.

В акциятасе включиха множество представители на различни организации, активисти, граждани, адмнистрация, бизнес, доброволци, представители на Съюза на ландшафтните архитекти, БЧК, Аварийно спасаяване Пловдив, Спелеологиески клуб Пълдин, и студенти, катедра Екология при Пловдивски университет Паисий Хилендарски.

Облагородяване на Сахат тепе обедини множество активни хора

No Comments

Post a Comment