Програма на сдружение BG Бъди активен

Как да намерим ново предназначение на картонените кашони и кутии

Страхотни „Направи си сам“ идеи за повторно използване на картонени кутии

Имате ли много картонени кутии и кашони в дома си? Аз обикновено имам поне няколко под ръка. Някои от тях са от играчки, други от обувки, от уреди за дома или пък от скорошно преместване. Кутиите могат бързо да се натрупат и най-доброто, което можете да направите е да им намерите ново полезно приложение. Вижте моите предложения за превръщането на картонените кутии в забавни и образователни игри, декорации и помощни средства за организацията на дома. Ще ви помогна да превърнете кашоните в невероятни творения.

 Къща от кашони

 Децата обожават играта на къща. Харесва им да си имат тяхно местенце, където могат да се мушнат и да се скрият за малко. Моят син много обича играта в къщички с прозорци и вратички. Също така обича да се промушва през тунели. И така нашето творение стана къща/тунел/замък. Използвах кашоните от бойлера и прахосмукачката. Свързах ги заедно и направих вратичка с пощенска кутия и звънче. От кутия за обувки направих и телевизор, който предава любимото ни филмче. Получи се много добре и детето дълго време се забавлява в своята къщичка.

Когато му омръзна да играе с къщичката и вече не му беше интересно да се крие и да играе вътре в нея, започнах малко по малко да я развалям и да превръщам кашоните в други забавни игри.Като тази например:

 Мишена от кашон

 Кашонът от новата прахосмукачка се превърна в мишена. Отрязах едната страна на кашона и след това свързах двата края. Залепих със силиконов пистолет и се получи триъгълник. Когато се постави на земята се получава наклон. В него изрязах няколко отвора и поставих точки. Синът ми предпочете да стреля по мишената с шарени топки, а за дъщеря ми изработих специални торбички от филц, които напълних с бобени зърна/бийн багс/.

 От останалата част от кашона се получи още една забавна игра.Изрязах слонче, хобот и няколко рингчета. Слончето е залепено за вратата с двойнозалепваща, монтажна лента.

Игра с топчета

 В капака на картонена кутия изрежете кръгъл отвор. Поставете отдолу чашка или кутийка. Аз нарисувах в кутията клоун, а отворът е неговият нос. Детето трябва да вкара в дупката всички топчета, които сте пуснали в кутията.

Следващото ми предложение е една много интересна и образователна игра, с която детето бързо и лесно ще научи цифрите до 10.

 Изрежете едната страна на кашона и я разделете на две равни части. Изрежете два правоъгълника върху едната част. Залепете двете части със силиконов пистолет. Пробийте две малки дупки от двете страни на долния правоъгълник и завържете връв в една от тях. Нанижете 10 мъниста и завържете връвта за другата дупка. Изрежете 5 картончета, с размери като на горния правоъгълник. Принтирайте цифрите от 1 до 10 върху цветна хартия, изрежете ги и ги залепете върху картончетата. Аз залепих отгоре и тиксо за по-голяма устойчивост. Украсете играта с формички и цифри, за да бъде цветна и интересна за детето.

Готово!Поставете картонче с цифра и заедно с детето отбройте съответния брой мъниста.

По същия начин можете да направите и игра с формите

Бонус идеи: В опаковките на различните уреди- телевизор, компютър, бойлер и др., обикновено откриваме стиропор, който ги предпазва от нараняване. Стиропорът е идеалната основа за изработване на интересни настолни игри. Преди време участвах в седмицата на родителите в училището на дъщеря ми. Реших да разкажа на децата как можем да правим страхотни игри от най-различни неща вкъщи. Използвах стиропорът за основа, картон, кутийки, топчета и други предмети. Включих и децата в изработването, като тяхната задача беше да измислят въпроси за преминаване на няколко от полетата и те бяха много ентусиазирани. Играта остана в училището и госпожата им разрешаваше да играят на нея в междучасията ако са били послушни, разбира се.

От стиропор направих и много забавна игра за сина ми. Оцветих няколко клечки за шишчета в различни цветове и ги забих в стиропора. Нарязах няколко сламки в различни цветове, съответстващи на клечките. Детето трябва да наниже рингчетата от сламките на клечката със същия цвят. Освен изучаването н цветовете, с тази игра се развива фината моторика и координацията око-ръка.

А сега, една идея за декорация на детската стая и не само. Превърнах кутия от козметичен комплект в страхотна рамка за снимки. Пробийте дупки от двете страни на кутията. Мушнете връв в дупката и направете възел. Направете същото с другия край на връвта. Закачете снимките на връвта с малки щипки. Рамките са закачени на стената с двойнозалепваща лента. Страхотно се получи и дъщеря ми е много доволна. Замислих се, че когато има повод мога да използвам рамките за поздрав като рождения ден или първия учебен ден, например или за мотивиращи съобщения когато предстои важно събитие. Ще я изненадам в първия подходящ момент.

Следващото ми творение е от кутия за обувки. Превърнах кутията и капака в контейнери за съхранение на козметични продукти. За капака използвах малко дънков плат и въженце от сизал, а кутията облякох в парче плат. С помощта на силиконовия пистолет залепих всичко и се получи красива и практична декорация за банята.

Последното нещо, което сътворих е игленик от кутийка за подаръчен ваучер. Изрежете картонче с размерите на кутийката. Със силиконов пистолет залепете парче плат на картончето. Напълнете го с памук и го залепете за капака на кутийката. Готово! Имате си удобен комплект за шиене, който е подходящ и за пътуване.

Видяхте ли какъв невероятен потенциал се крие в картонените кашони и кутии. Следващия път, когато решите да изхвърлите кашон или кутия,  помислете пак. Използвайте моите идеи и сътворете нещо уникално и неповторимо. Следващата седмица ще ви покажа моите идеи за повторно използване на картонените ролки…

Автор: Антония Мирева

No Comments

Post a Comment