Програма на сдружение BG Бъди активен

Над 20 са общините, които се борят за титлата Община #БезОтпадъци

 

Над 20 са общините включили се в надпреварата на BG Бъди активен за зелена Община на България 2023! Конкурсът стартира през месец март и ще продължи до края на м септември и има за цел да мотивира повече общини да работят за ангажирането на гражданите, бизнеса, НПО сектора по темите за разделно събиране и рециклиране. Чрез организиране на различни кампании, събития или дейности, за събиране на пластмасови, стъклени, хартиени и метални отпадъци, както и информационни кампании за повишаване нивата на рециклиране и превенция на замърсяването, общините ще имат възможност да се съревновават с останалите участващи общини за титлата Община #БезОтпадъци.  

Първите 10 общини, които се регистрираха в надпреварата, получиха безвъзмездно от сдружението по една арт инсталация Шишеяд, с която да ангажират по различен и креативен начин своите жители с кампанията. Това  са:

1/ Девня

2/Самоков

3/Стрелча

4/Кърджали

5/Белослав

6/ Вършец

7/Айтос

8/Провадия

9/Сопот

10/Белене

Всички включили се в надпреварата общини получиха и специален Еко календар със тематични събития, ангажиращи местните граждани със зелената идея, разделното събиране и рециклиране.  Като най-активни администрации, отчели своите събития и събрали най-голямо количество разделно отпадъци до момента се отличават град Девня, с. Марково(Общ.Родопи) и с. Ослен Криводол(Община Мездра). Надпреварата продължава, а кой ще бъде носител на титлата Община #БезОтпадъци 2023 и ще спечели и нашата награда – предстои да разберем на 12-ти октомври! Общината победител ще получи награда в размер на 5 000 лв, която да използва за облагородяване (placemaking) на публично пространство – парк, градинка, зона за отдих,  в своята територия.

Надпревара Община #БезОтпадъци се организира  като част от кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, от сдружение BG Бъди активен.

 

Надпревара за Община #БезОтпадъци 2023 е част от дейностите по кампания Искам да съм полезен…Рециклирай ме! и се осъществява с подкрепата на Фондация Кока Кола. Партньори на кампанията са Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България и НСОРБ – Национално Сдружение на Общините в Република БългарияNo Comments

Post a Comment