Програма на сдружение BG Бъди активен

Една история за Град #Безотпадъци

Някога питали ли сте се какво мога да направя аз, за да бъде градът ми различен? От кого зависи промяната? Кой носи отговорност за нея? И как да направя така, че утре всички да се събудим в един град, създаден ЗА хората.

Вече повече от 5 години ние от БГ Бъди активен продължаваме да работим за една кауза – да имаме по-чист, по-красив и по-отворен за хората град.

С радост споделяме с вас един кратък филм, в който сме синтезирали смисъла на това, което правим. Той показва как с малки стъпки можем да постигнем нашите цели. Видеото разказва за промяната, която постигнахме заедно през 2020-та. Нашата цел не е да се хвалим с това, което сме направили, а да вдъхновим нови идеи и нови промени в средата около нас. Вярваме, че този кратка история за Партньорство за красива и чиста България може да бъде вдъхновение и за други ентусиасти.

Бихме искали специално да  благодарим на всички наши партньори и приятели за подкрепа за реализирането на идеите, за споделения ентусиазъм и вярата в каузата за по-добър град ! Вярваме, че само, когато сме заедно качествената промяна може да стане количествена!

Ще сме благодарни, ако споделите филмчето в социалните медии с #БезОтпадъци и #ПромянатаВъзможна

През 2020-та проектът  успешно ​​разшири групата на активистите,  борещи се за каузата #безотпадъци в няколко населени места  в страната и  по този начин  допринесе за общата визия за намаляване отпадъците в българските градове, увеличаване на разделното събиране, подобряване на нивата на рециклиране  и подобряване на обществените пространства за здравословна среда без отпадъци.

 

През 2020-та, с проекта „Партньорство за красива и чиста България“, част от дългосрочната програма, успяхме да покорим много върхове.

  • Заедно успяхме да превърнем занемарените пространства в цветни и приятни за почивка градини и места чрез тактически урбанизъм и Placemaking и чрез въвличане на общностите.
  • Показахме, че отпадъците могат да живеят втори живот, когато ги рециклираме
 • Почистихме и спестихме на природата 120 000 кг отпадъци
 • Подкрепихме 17 културни събития, като им помогнахме да се присъединят към семейството на Събития #БезОтпадъци
 • Реализирахме над 60 успешни партньорства с НПО сектора и над 20 партньорства с публични институции и администрации
 • Чрез силата на Guerilla marketing – ние успяхме да  провокираме общата публика и участници по събития, за да се замислят повече по темата с отпадъците, които генерират, и по-конкретно фасовете и малките дребни боклуци, които всички подценяваме, заради малкия им размер.
 • Благодарение на интересните инициативи влязохме в 144 различни медии от цялата страна с 838 публикации в тях, което се равнява до над 4 млн души.
 • Чрез мащабни дигитални кампании в социалните мрежи докоснахме над 3млн. души с каузата #БезОтпадъци
 • В рамките на проекта се насочихме към училищата, защото те са в основата на промяната. Отговорното дете става отговорен възрастен. Изпратихме информация и ресурси за справяне с предизвикателствата за предотвратяване и рециклиране на отпадъци до нашата мрежа от над 400 училища

Щастливи сме, че в сътрудничество с местните общини и местните компании за управление на отпадъците, успяхме да премахнем около 110 000 кг. от планината в близост до село Марково, а във Варна, заедно с местни партньори успяхме да изкараме от природата над 3000 кг. на отпадъци, събрани от райони на диви и труднодостъпни плажове и подводни акции. През 2021г. ще продължим да работим в посока идентифициране на незаконни сметища, сигнализиране и апел към местните власти за дългосрочно справяне с отпадъците на проблемните места. По този начин целим превъзпитание и информиране на населението за негативното въздействие на отпадъците върху околната среда.

Най-важното и безценното за нас остават успешните, дълготрайни и устойчиви партньорства! Само  когато работим ЗАЕДНО можем да направим #ПромянатаВъзможна

Партньорство за красива и чиста България се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

No Comments

Post a Comment