Програма на сдружение BG Бъди активен

младежка

Младежка организация облагородява Смолян

Младежка инициатива на сдружение Млади изследователи за младежко развитие и доброволци от Смолян

Символите на Родопите – орфеевата лира и родопският силивряк бяха изрисувани на стена над водните каскади в центъра на Смолян. Произведенията са дело на графити художника Ганчо Ганчев. Авторът е родом от Велико Търново. Той е поканен за осъществяването на артистичната работа от смолянското сдружение Младежи за младежко развитие.  Участието му в проекта е една от стъпките за преобразяване на стените на каскадите, които от години стоят хаотично надраскани и грозни.

Нивата със стълби от каскадите от Амфитеатъра към Културния комплекс, от музея, галерията и библиотека са любимо място за младежка среща и събиране на хората от града. Идеята на активната младежка организация е мястото да има нова визия. Това надяваме се ще накара младите хора да пазят повече градските пространства и би ги  насърчило и те да творят красиво с графити. Огромната стена с лирата на Орфей се пази с видеонаблюдение. Предстои облагородяването на още големи стени, едната от които е с 25 метра дължина.

младежка

„Сдружението за младежко развитие поде инициативата да заличи с фасаген старите драсканици и да се нарисуват символи на планината. Идеята за картината с лирата бе одобрена от комисия. Следващите графити картини ще бъдат нарисувани от смолянски автори. Ако има инициатива от младежите такива картини ще бъдат нарисувани и на други стени в кварталите в града. Всички ще бъдат одобрени от комисия“, каза зам. – кмета Марин Захариев. Авторът на първата картина Ганчо Ганчев проведе и обучение сред младежите в Смолян: „Графитите: изкуство или вандализъм“

МИМР в гр. Смолян е създаден от млади хора с цел развитие на можещи, отговорни, граждански активни младежи. Работят в направленията в развиване на мрежата от доброволци, обучения за доброволци, международни проекти и курсове за личностно развитие на младежи  в различни направления. от 2021, организацията е партньор в проекта „Партньорство за красива и чиста България“, на сдружение БГ Бъди активен.

No Comments

Post a Comment