Програма на сдружение BG Бъди активен

Място Тракия

_Място Тракия – Пловдив

ℹ Място Тракия е разположено в междублоково пространство в пловдивския квартал

✅Мястото е един от най-успешните Placemaking проекти на БГ Бъди активен. До скоро запустялото място, описвано като „тресавище“ беше преобразено с помощтта на местните жители, доброволци и съмишленици на организацията.  Жителите, обитаващи околните блокове, бяха изключително активни и благодарение на общите усилия на граждани, администрация, НПО и доброволци, вместо детската площадка и пространството около нея, беше почистена и облагородена цялата околна зелена площ.

💡Поради тази причина проектът се фокусира силно върху внасяне на функционалност и нови елементи в пространството. Това включва спортни (игрови) съоръжения, и кътове са срещи и детски игри. Сред основните резултати се отличават разчистването на обраслата и непроходима зелена зона, поставянето на тенис маса, места за сядане с вертикални градини, тревна пейка и няколко пейки, направени с елементи от рециклирана пластмаса, част от инициативата на Аз, Ти, Пловдив „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“.

➡ Освен всичко това, бяха реновирани стари съоражения на детската площадка и заобикалящата среда, както и облагородени пътищата, които жителите сами са проправили в района. В допълнение пространството бе разкрасено чрез облагородяването на различни растителни видове и ободобени пространства за засаждане на нови такива, за които местните хора се грижат.

ℹЗа случването на _Място Тракия работихме с Община Пловдив – Район Тракия. На терен процесът ‘placemaking’  бе воден от урбаниста Ивайло Добрев от Варна.

ℹ„_Място Тракия“ е част от инициативата Място #БезОтпадъци на платформата Аз, Ти, Пловдив!, ръководена от сдружение “БГ Бъди активен” и промените беяха осъществени с подкрепата на Coca-Cola Foundation

 

No Comments

Post a Comment