Програма на сдружение BG Бъди активен

Сервиз за пейки

_Място преобразява 100 пейки в цялата страна

 

Destrucive Creation : „И пак да ги счупят, пак ще ги поправим“

Ако нещо в държавата не ти харесва, просто го оправяш. Тази мисъл следват артистите от  Destrucive Creation. Момчетата от crew-то бяха един от избраните 10 партньора по проекта _Място за 2018-та година. Destrucive Creation трансформират градската среда и винаги търсят различната перспектива към нещата, които си свикнал да виждаш всеки ден. Групата от млади артисти нашумя най-вече с изрисуването на паметника на Съветската армия.

 

Порция от 100  пейки ще бъдат ремонтирани по проекта _Място, а две от тях  вече са готови.

С помощта на бормашини, чукове, електрически триони, четки и спрейове артистите ще трансформират 100-те пейки. Подобренията ще бъдат направени след детайлно познаване на нуждите и навиците на градската младеж във всеки един квартал. Ремонтите ще бъдат извършвани от артисти – така че пейките няма да бъдат просто поправени, а превърнати в уникално и деликатно “бижу” за своя квартал.

Това, което ни кара да правим това, е че може да накараме тези пейки да изглеждат много по-добре с малко усилия. Тоест, с малко бои и материали е са готови“- казват младежите от Destrucive Creation –„„И да ги счупят, пак ще ги поправим“. Това е на база шопските поговорки и шопското твърдоглавие – И сам да съм в рейса, пак ще се бутам. Но ако обърнем този начин на мислене в друга посока, ще получим позитивно твърдоглавие. Да, нещата се развалят, ние ги поправяме. За съжаление понякога нарочно се чупят. Но не трябва да изпадаме в крайности и да смятаме, че всички чупят и никой не пази. Реално това не е вярно. Повечето хора пазим и оценяваме труда на другите, оценяваме хубавите неща. Ние не приемаме лично разрухата от хората, а по-големият проблем за нас е отношението на общината към тези процеси.“

‘Сервиз за пейки’ е проект за малки, но много забележими и въздействащи, спонтанни намеси в градската среда чрез ремонт на счупени пейки из целия град и в цялата страна. Пейките са много практични и удобни – посредник между човека и природата, използват се от всички групи хора. По различни начини те се чупят и се превръщат в поредното нещо за негативни коментари и настроения – поправяйки ги даваме алтернатива на негативните емоции – енергията да бъде насочена в градивна посока.

До края на годината ще бъдат ремонтирани още 98 пейки по територията на цялата страна. Основната  цел е да покажем и представим самоинициативата и доброволният труд в обществена полза с цел подобряване на градската среда, не просто като нещо хубаво – а като нещо наистина яко, привлекателно, даващо възможност за себеизразяване, нещо вдъхновяващо.

Изборът на първите ремонтирани пейки ще бъде от страна на артистите, след което жителите на София и други градове ще бъдат провокирани в социалните мрежи да споделят какво искат да променят в своя квартал и чрез конкурс ще бъдат избрани останалите пейки. Целта е активни граждани да изпращат снимки / качват във ФБ групата: преди-след намеси в публичното пространство, които показват определена активност – било то почистване, ремонт или добавяне на нови елементи на даденото място. Най-атрактивните кандидатури ще бъдат наградени с ремонт на пейките на тяхното място. Това ще става чрез предварително обявяване на дата за всяко място с цел включване на местните хора.

Проектът ни _Място е насочен към промяна на публичните пространства и се осъщестява с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation. Той има потенциала да промени представите на местните администрации и жители в българските градове относно начина, по който физическите пространства могат да се облагородяват и поддържат.

Харесайте страницата на проекта “The Spot” във Facebook за да следите актуалната информация за нашите намеси в публичното пространство. За повече информация се свържете с нас на [email protected] 

2 Comments

Post a Comment