Програма на сдружение BG Бъди активен

Място България с игри #БезОтпадъци по време на Европейския ден на спорта в училище

На 25 септември в Средно общообразователно училище “Св. Софроний Врачански”  в Пловдив беше официално открит шестият Европейски ден на спорта в училище. Клуб по таекуондо TAEKWON-DO АСТК “Тракия”- Пловдив представиха демонстрация пред децата, а легендата на спортната ни – гимнастика  Йордан Йовчев даде старт на спортния празник с обща физзарядка за всички ученици от училището.  Инициативата _МЯСТО България внесе свежи акценти по време на откриващото събитие в училището.

Домакин на откриващото събитие бе кметът на Район „Тракия“ Костадин Димитров, който за пореден път подкрепи инициативата. “Нека не забравяме, че редовната физическа активност допринася за по-силна имунната система.  Вярваме че дори и в тази ситуация, в която се намираме  е много важно да продължим да работим  за повишаване на физическата активност у децата. Надявам се, че повече деца ще пожелаят по-често да имат възможност да спортуват и да се движат”  – каза Костадин Димитров при откриването на Европейския ден на спорта в училище в Пловдив.

Над 100 ученици от първи до 5-ти клас от училището взеха участие в забавни спортни игри и участваха в различни активности като йога, детски функционални тренировки, футбол и други. В програмата за спортния празник в училището беше предвиден футболен мач между децата, воден от  треньорите на ФК “Пловдив” и емблематичният вратар на Ботев (Пд) от 90-те години Лилчо Арсов.

“Разработихме различни варианти за провеждане на спортния празник, в зависимост от развитието на ситуацията в отделните учебни заведения. Събитието може да се проведе онлайн  – чрез различни инициативи, стимулиращи движение у децата и/или присъствено – спортен  празник в училище, осъществен при спазване на противоепидемичните мерки.  В помощ на учителите бе предоставен специализиран наръчник по темата  “Спортът като начин за подобряване на психичното  здраве при децата”, както и онлайн пакет  с различни занимания #безотпадъци””, сподели Николета Янева, координатор образование на БГ Бъди активен

Празникът продължи със спортни и образователни игри. Децата имаха възможност да преминат по сензорна пътека, направена от рециклирани материали – капачки, тапи от вино, камъчета, лего части, точилка, част от инициативата Място България. Така те се научиха, че нещата, които в ежедневието си изхвърляме, могат да бъдат използвани и като полезни за здравето уреди. Освен това по този начин ще се намали и боклукът.

Водеща на събитието бе популярната пловдивска изпълнителка Едит, която подкрепи инициативата и каузата за повече активно време при децата. Самата певица се включи активно в дейностите и участва във физзарядката на Данчо Йовчев.

Близо 20 други училища от Пловдив са организирали различни инициативи, посветени на насърчаването на спорта. Тъй като една от целите на инициативата е учениците да се запознаят с нови спортове и физически занимания, организаторите се надяват чрез тези нови срещи децата да се запалят по нови занимания и да започнат да спортуват и да се движат редовна.

Още много училища от България ще участват в общоевропейската инициатива за насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците. Училищата с най-разнообразна програма ще могат да кандидатстват за отличие Най-активно училище на 2020 г., което се връчва от българския координатор на програмата сдружение БГ Бъди активен.  Европейският ден на спорта в училище се провежда за шести път, като през миналата година в него да участваха над 9 000 учебни заведения в 44 държави в света. Европейският ден на спорта в училище е част от Европейската седмица на спорта.

Тази година специалните теми са за допълнителни спортни игри в училищата посветени на опазването на околната среда – Игри #Безотпадъци и новата тема – Спортът като начин за подобряване на психичното  здраве при децата – за която е предвиден специализиран наръчник и  онлайн обучение на педагозите по темата.

Игрите, посветени на опазването на околната среда са с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране. Всяко училище само избира  и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, както и партньорите за осъществяване на инициативата. Игри без отпадъци са част от дългосрочната програма _Място България на БГ Бъди активен.

Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни. Справянето с тези проблеми чрез насърчаването на редовна физическа активност е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE. Програмата е съфинансирана по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

No Comments

Post a Comment