Програма на сдружение BG Бъди активен

интервю трудовец

Мая Пенчева: „Най-удовлетворяващото е, когато се сравнят снимките от преди и сега“

Едно от първите The Spot места, които открихме през тази година бе това в Трудовец. Екипът на BG Бъди активен работи на местно ниво със Сдружение „Трудолюбци”, чийто основен двигател е една дама с голямо сърце –  Мая Пенчева.

Процесът на Placemaking бе приветстван с огромен интерес от местните младежи. Десетки деца и млади хора се включиха както с идеи, така и с доброволен труд, като изработиха уникални маси за игра на карти шах и др. забавни игри.

Сега парк@_Място разполага със зона за паркур, фитнес, съоръжения за баланс, стойки за велосипеди, нови кошчета за боклук, нова настилка и красива зелена зона.

Близо 2 месеца след официалното откриване на _Мястото отново се срещаме с Мая с чаша кафе в ръка, в ранните часове на деня. Със своя приповдигнат дух и добро настроение Мая отново ни зареди и вдъхнови само с думите си.

Здравей, Мая! Разкажи ни съвсем на кратко за теб и Трудолюбци, за да запознаем читателите.

Не обичам да говоря за себе си , но ще кажа, че съм обикновен човек , който се впечатлява от красивото, практичното, добрите дела и позитивните хора. Възмущавам се от безотговорното поведение, занемарените пространства, „мрънкането” на повечето хора и очакването някой друг да свърши работата….

По тази причина се обединихме няколко приятели и създадохме НАШЕТО  Сдружение, което нарекохме „Трудолюбци”- т.е. хора, обичащи  и милеещи село Трудовец, готови да направят нещо полезно за него. Обединените усилия дадоха резултат и промяната в селото вече е видима.

През тази година станахте част от националния проект _Място. Какво е да си част от TheSpot?

Идеята TheSpot напълно кореспондира с нашите идеи за създаване на _Място. И ние сме на мнение, че провокирането на местните хора  да се включат в изграждането, направата и подобряването на средата е гаранция за съхранението и опазването на направеното. Това дава и по-голяма стойност на _Мястото…

Този проект ни даде възможност да създадем нови контакти, да споделяме креативни идеи.

Проектът _Място е с много видим резултат във Вашия град. Кой беше най-трудният момент при реализацията му?

Всички тези дейности, като търсене на мнение и идеи от хората, привличането им като доброволци, се осъществяват едва от 1-2 год. и то от нашата организация. Дълги години местното управление не се ангажира с проблемите на общите пространства и не правят нищо за подобряване средата , или дейности за активизиране на доброволчеството… Това са фактори, довели до формиране на нагласи, че някой друг ще свърши работата, че това е работа на кмета…

… А кмета казва, че  няма пари…А  и няма достатъчен ресурс. Необходим е   личен пример , който да покаже ангажираността  и отношението ни към средата , в която живеем и  да се промени поведението към опазване на  това, което се прави. Необходимо е реално ангажиране на всички местни структури към обща кауза- по-добра среда за живот.

Повечето от нашите доброволци бяха ученици и студенти, както и работещи родители. Периодът на реализация на нашия проект съвпадна с края на учебната година и приключване на семестрите при студентите. Този факт ограничи участието на повече доброволци. Като цяло в дейностите се включиха много жители, но малко участваха повече от 2-3 пъти. Съобразявахме се и със свободното време на възрастните доброволци.

Въпреки подкрепящите писма , дадено ни от местната власт , не се почувства особено тяхното участие. Кметството ни осигури помещение за съхранение на материалите  и достъп до електрозахранване……

Как успяхте да мотивирате хората да се включат?

Това е акт, за който няма рецепта…… Необходимо е отношение към хората, в зависимост от възрастта, характера им и разбира се уважение.

Стараехме се наред с работата да организираме децата и в забавни занимания, игри. С пособията, които закупихме по проекта, имаме възможност за по-интересни спортни забавления.

След като се запознахте от първо лице с процесът placemaking, как виждате неговото бъдеще в България?

Според мен това е бъдещето… Ние смятаме, че обединяването на ресурсите на НПО и местните институции могат да сътворят прекрасни неща. Необходимо е този факт да бъде възприет и от институциите и да използват по-ефективно в реално партньорство ресурса, който имат НПО-тата.

Смятате ли, че промяната е възможна?

ПРОМЯНАТА Е ВЪЗМОЖНА, ЗАЩОТО СИ ЗАСЛУЖАВА!

ПРОМЯНАТА Е ВЪЗМОЖНА – ТЯ ВДЪХНОВЯВА  СЛЕДВАЩИЯ!

Този уикенд БГ Бъди активен ще открие първите две нови пространства

Какво е бъдещето на Вашето _Място?

Нашето място се превърна в едно от най-посещаваните места в селото. Ежедневно срещаме деца, младежи, млади родители с малки деца, баби и дядовци с внуците…Дори на фитнес съоръженията срещам младежи, които споделят, че идват от  Ботевград , за да спортуват в парка ни. Най-удовлетворяващото е, когато се сравнят снимките от преди и сега- от пусто и празно място, превърнало се в красиво и практично място, в което всеки може да намери своето място за почивка и забавление. Място , което в по-голяма част от деня е пълно с деца и младежи. Място, в което  родителите спокойно оставят своите деца. И малки и големи.

Място, където се организират и провеждат различни занимания- и спортни и творчески.

Сдружението ще продължи да поддържа _Мястото и ще търси начини да подобрява средата…….

 

Разгледайте още снимки от Трудовец в официалната facebook страница на проекта 

Проектът _Място е създаден с цел да се експериментира с надграждане на качеството на градската среда и на база на желанието и участието на местните граждани,  ръководен от сдружение „BG Бъди активен“ и финансиран от Coca-Cola Foundation.

1 Comment

Post a Comment