Програма на сдружение BG Бъди активен

марково placemaking

Марково – още едно място #БезОтпадъци

След като през месец май, марковци запретнаха ръкави и разкрасиха един от парковете в селто, мотивацията и грижата към общите пространства продължи да витае из въздуха и да носи „добрият пример“. Сега, по-малко от месец по-късно, за да стане малкият парк в село Марково по-приветлив, Десислава Амброзова – млада дама пълна с ентусиазъм, се включи, като кандидат в предизвикателството на “БГ Бъди активен“ – Град #БезОтпадъци. Така тя и местните хора получиха възможността да направят още едно кътче от мястото,  в което живеят по-чисто и красиво. Предложението за парка (срещу Младежки дом в селото) стана едно от трите избрани места, които ще бъдат подкрепени с наградата от по 1000 лв., – сума, с която да бъдат направени желани интервенции на публични пространства.

След съгласуване с кметството и жителите, Десислава вече е направила нужните стъпки за пристъпване към действие. Намеренията са в парка да се бъдат направени следните подобрения:

-оформяне на цветни лехи,

– поставеняне на нови пейки,

– възобновяване на осветлението,

– боядисване на оградите,

– косене на зелените площи,

– почистване на двата паметника и парка

Кметът на с. Марково Десислава Терзиева изцяло подкрепя идеята и посоката на дейностите с надеждата и занапред заедно хората да  да поддържат  и облагородяват занемареното досега място. Дейният кмет  не оставя положителните намеси настрана и при всяко   желание от страна на хората да направят селото по-добро място за живеене, откликва с интерес. “БГ Бъди  активен”  оказва нужното съдействие при осъществяване процеса на „placemaking“(място-правене) и се включва и отразява всеки един етап от осъществяването му.

 Нека повече такива места заслужено да станат образцов пример за това как млади хора с амбиции правят добро за себе си и за тези с които живеят. Това са промени, които преобразяват, пресъздават  и преоткриват красотата и функционалността на изоставени и занемарени терени, оставяйки ги удобни и красиви за поколенията напред. Чрез общият труд, такива места имат потенциал да станат важна точка за местните общности, където  да могат да се срещат, играят, почиват, общуват.

С такива добри примери всички ние въздействаме на средата и това, че насърчаваме гражданската активност чрез въвличане на общностите, администрацията, неправителствения и частния сектор, доказва, че заедно успяваме да подобряваме социалния живот и средата, помагаме на хората да повярват в това, че промяната е възможна.

Дейностите по облагородяването на малкият парк в Марково са част от инициативата Място Пловдив, и се оасъществяват с подкрепата на фондация Кока-Кола.

Проект на:

С подкрепата на:

No Comments

Post a Comment