Програма на сдружение BG Бъди активен

Коледна украса и играчки за елхата от рециклирани материали

  Креативни идеи за коледна украса на дома от пластмасови капачки и шишета…

Обичам Коледа! Тя е един от най-светлите християнски празници. Семейството се събира, всички са щастливи и изпълнени с топлина и светлина. Коледа обаче е и един от поводите, при които се проявяват негативните за околната среда, дейности на човека- свръхпроизводството и свръхконсумацията. Магазините са препълнени с всевъзможни продукти за украса на дома, предимно пластмасови. А ние, изпълнени с празнично настроение, купуваме и трупаме много, в повече случаи, непотребни вещи. Разгледайте моите идеи за коледна украса от пластмасови капачки и опаковки. Нека да спестим на природата поне част от пластмасовите опаковки, които използваме ежедневно, да направим нещо оригинално и да създадем красива празнична обстановка.

 Елхи от пластмасови капачки и бутилки

-Елха от пластмасови капачки

За моята елха бяха необходими около 80 бр. капачки. Ако искате да е по-голяма ще ви трябват повече. Залепете капачките една за друга със силиконов пистолет. Ако имате зелени капачки ще стане идеално. Моите са сини, но със зелена спрей-боя станаха желания цвят. Посипах капачките с брокат в различен цвят и така елхата стана цветна и красива. Изрязах и  звездичка от картон за върха. Основата е също от пластмасови капачки, залепени със силикон.Те са малко по-големи, за да е по-стабилна основата.

-Елха от дъната на пластмасовите бутилки

 Използвайте едно от дъната на големите бутилки за основа. Залепете дъната на 10 бр. бутилки едно за друго във формата на елхичка. Можете да ги щракнете и с телбод, защото силиконът стопява пластмасата на бутилката. Пробийте дупка в дъното и завържете коледна топка. Можете да украсите елхата с панделки, камбанки и други.

 Бонус идея: Можете да направите страхотни елхички за декорация от шишарки. Боядисайте ги, поръсете ги с брокат, украсете ги с малки меки топченца, сложете им звездички, панделки, камбанки и всичко друго, за което се сетите.

Играчки за елхата

 Можете да направите коледни играчки от пластмасови капачки, капачки от стъклени бутилки, шишарки, жълъди, кутийки от шоколадови яйца и други. Необходими са ви панделки, меки топчета, очички, копчета,брокат и т.н. Трябва ви и силиконов пистолет,за да залепите всичко и връвчица за всяка играчка, с която да ги закачате на елхата…

 Развихрете въображението и креативността си! Включете и децата в изработването на играчките и разбира се в украсата на коледното дръвче…

 Коледен венец

 Следващото ми предложение е за изработването на коледен венец за вратата. Изработих го от кутийките в шоколадовите яйца. Необходими са ви 18 бр. кутийки. Свържете ги една с друга като затворите капачето на едната за капачето на другата и така докато образувате венец. Боядисайте венеца със спрей-боя- златна, зелена, сребърна или каквато друга пожелаете. Украсете с панделки, камбанки или друго. Поставете панделка от едната страна, с която да вържете венеца за вратата.

 Коледен календар

 Коледа е преди всичко празник за децата. Те започват да чакат още с настъпването на месец декември. Направете им каландар, с който да отброяват дните до Коледа. Разбира се, за всеки ден до Коледа трябва да има лакомство, любимо на детето. За моите деца изработих календар от хартиени торбички, стари книжки за оцветяване и коледна хартия за опаковане от предишни години.

 Изработих 24 хартиени торбички от 24 правоъгълника с размери 15 на 25 см. Проследете стъпките за изработката на торбичките:

Перфорирайте торбичките в горния край и ги нанижете на връв. Не забравяйте преди това да ги напълните с вкусни лакомства. Поставете им номера от 1 до 24. Поставих моя календар на стената с двойнозалепваща лента. Ако имате удобно място, където да ги завържете също ще стоят добре и като декорация.

  Вярва се, че украсата на дома го пази от гнева на природата и злите сили. А ако украсата е изработена от вас и  вашите деца ще бъде заредена с вашата позитивна енергия и ще ви донесе много радост и удовлетвореност. Нека се радваме на светлите празници и да си пожелаем по-светло бъдещете, което да започне с промяна в нас самите,в нашето мислене и начин на поведение. Да си пожелаем по-чист град, по-добро място за живот и по-чиста природа. Весели празници на всички!

No Comments

Post a Comment