Програма на сдружение BG Бъди активен

хасково

Кенана_Място Хасково

ℹ Мястото е разположено “в сърцето“ на парк “Кенана“, в близост до параклис “Свети Трифон“ и заведение “Огледалата“

📌Намесата се основаваше на амбициозна идея на местния партньор да ‘инжектира‘ нов живот на едно от най-емблематичните места в град Хасково от близкото минало – езерото в парк „Кенана“. Това публично пространство в миналото е функционирало като езеро, изпълнено с лодки и водни колела, в непосредствена близост до зона с ресторант. През годините поддръжката на езерото се е превърнала в непосилна – водата е източена, а околното пространство, в т.ч. и ресторантът, спират да функционират.

💡Отчитайки важното значение на мястото за града, първоначалната концепция беше да се съберат идеи и възгледи от местните граждани относно предстоящата трансформация. След интензивен период за проучване бяха събрани около 200 идеи за алтернативно използване на цялата площ на езерото и заобиколените от него ‚сухи‘ площи, наричани по-долу – „островът/а“.

➡Трансформираното пространство се състои от две основни части: ниска част, която преди е представлявала езерото, и висока част – островът. Две метални стълбища бяха поставени, за да осигурят безопасен достъп до езерото и от него към острова. Условно, ниската част бе разделена на две – едната с асфалтни игри и елементи за деца, изградени от гуми, а другата – за спортни занимания – 2 тенис маси и баскетболен кош. Като физически разделител бе поставена стара лодка. Лодката бе трансформирана като място за сядане и игрален артефакт за деца и възрастни. Около нея бяха инсталирани предварително изработени пейки. Едната стена, обграждаща ниската част от пространството, беше изрисувана с графити от местни младежи-доброволци, а другата в последствие изрисувана с множество сърца от неизвестен автор. Зоната на острова беше оформена като приятен кът за отдих с градски мебели, изработени от рециклируеми материали.

📌 В Хасково работихме с местния партньор от Ротаракт клуб. На терен процесът ‘placemaking’  бе воден от експерта Ангел Бондов от сдружение |Не|Формално.

ℹ„_Място – Доброволчество с въздействие“ се ръководи от сдружение “БГ Бъди активен” и бе осъществен с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation

 

No Comments

Post a Comment